Mária Patakyová nepotešila svojimi správami prezidentku, kompetentné orgány nekonajú pri odstraňovaní envirozáťaží

NETKY.SK • 4 December 2020, 16:35 • 2 min
Mária Patakyová nepotešila svojimi správami prezidentku, kompetentné orgány nekonajú pri odstraňovaní envirozáťaží

BRATISLAVA – Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová dnes oboznámila prezidentku SR Zuzanu Čaputovú so zisteniami z prieskumu o environmentálnych záťažiach, ktoré zosumarizovala v mimoriadnej správe.

slovakia

left justify in out

Mária Patakyová upozornila prezidentku na viaceré porušenia základných práv. Ide najmä o dlhodobú nečinnosť relevantných orgánov vo veci odstraňovania starých environmentálnych záťaží z minulosti. Informovala o tom hovorkyňa Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv.

 

Prieskum preukázal až 152 enviro záťaži
V rámci prieskumu sa zamerala na 152 registrovaných environmentálnych záťaží kategórie B (potvrdené environmentálne záťaže klasifikované ako najviac ohrozujúce). Zistila, že v 73 prípadoch nebol doposiaľ určený pôvodca environmentálnej záťaže, ktorý by sa mal postarať o jej sanáciu. 

 

img


„S odstraňovaním environmentálnych záťaží už nemôžeme dlhšie čakať. Riziká spojené s odďaľovaním odstraňovania envirozáťaží sú príliš vážne a povinnosťou štátu je garantovať právo na priaznivé životné prostredie či právo na ochranu zdravia pre každého. V stave, v ktorom sa aktuálne nachádzame, dochádza k porušeniu týchto práv. Zistenia o nečinnosti orgánov v súvislosti s likvidáciou znečistení nesmieme brať na ľahkú váhu a musíme okamžite začať alarmujúcu situáciu riešiť,“ upozornila ombudsmanka.

 

Prečítajte si tiež: Bratislavčania majú dôvod na radosť, enkapsulácia skládky vo Vrakuni je o krok bližšie k realizácii!

 

Kompetení problémy ignorujú
Pavelková na záver doplnila, že prezidentka si závery mimoriadnej správy vypočula. Zároveň súhlasila s postojom, že by kompetentní mali viac venovať problematike likvidácie vzniknutých enviro zážazi.  

 

img


Verejná ochrankyňa práv prezentovala 25. novembra mimoriadnu správu v Národnej rade Slovenskej republiky. Poslanci vzali mimoriadnu správu na vedomie, zo 127 hlasujúcich bolo 116 za vzatie správy na vedomie.

 

Mohlo by vás zaujímať: Debata o riešení skládky v Zohore sa dostala do mŕtveho bodu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies