Pápež žiada, aby sa dodávky potravín dostali k obetiam hladomoru v Južnom Sudáne

NETKY.SK • 22 Február 2017, 15:49 • 2 min
Pápež žiada, aby sa dodávky potravín dostali k obetiam hladomoru v Južnom Sudáne

VATIKÁN - Pápež František vyzval dnes na prijatie konkrétnych opatrení, ktoré zabezpečia, aby sa potravinová pomoc dostala k obetiam hladomoru v Južnom Sudáne. Zdôraznil pritom, že len slová nestačia na to, aby ochránili milióny ľudí odsúdených na smrť hladom.

slovakia

left justify in out

František tak reagoval na slová juhosudánskeho prezidenta Salvu Kiira, ktorý v utorok prisľúbil "neobmedzený prístup" do krajiny všetkým humanitárnym organizáciám doručujúcim dodávky potravín. Podobný sľub pritom v minulosti tamojšia vláda vyslovila už viackrát, jeho účinok bol však doposiaľ vždy len veľmi malý.

 

"Teraz je pre každého ešte dôležitejšie než inokedy, aby neostalo iba pri slovách, no podnikli sa konkrétne kroky na to, aby sa potravinová pomoc dostala k trpiacej populácii," povedal František.

Podľa pondelňajšej správy OSN a juhosudánskej vlády trpí hladom približne 100.000 obyvateľov v dvoch okresoch štátu Jednota, pričom prevládajú obavy, že sa hladomor rozšíri, keďže na pokraji hladu sa v súčasnosti nachádza ďalší približne milión Juhosudáncov.

 

Konflikt v Južnom Sudáne medzi silami vernými prezidentovi Salvovi Kiirovi a vzbúrencami, ktorým velí bývalý viceprezident Riek Machar, si od roku 2013 vyžiadal už desaťtisíce mŕtvych a približne 2,5 milióna ľudí donútil opustiť domovy. Vytvorenie spoločnej vlády vlani v apríli malo priniesť najmladšiemu štátu sveta mier, o niekoľko mesiacov však boje vypukli nanovo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies