Pápež vyzval filipínsku vládu na boj proti korupcii a chudobe

NETKY.SK • 16 Január 2015, 09:11 • 2 min
Pápež vyzval filipínsku vládu na boj proti korupcii a chudobe

MANILA - Pápež František vyzval dnes filipínsku vládu, aby bojovala proti korupcii a počúvala nárek chudobných, ktorí trpia "škandalóznou sociálnou nerovnosťou".

slovakia

left justify in out

Pápež pricestoval na Filipíny vo štvrtok. Dnes zavítal do prezidentského paláca, kde ho slávnostne privítal prezident Benigno Aquino. Ulice v metropole Manila lemovali desaťtisíce nadšených ľudí.

 

"Dnes viac ako inokedy je potrebné, aby politickí lídri vynikali čestnosťou, bezúhonnosťou a oddanosťou spoločnému dobru," povedal pápež po súkromnej schôdzke s Aquinom.

 

Filipínsky prezident pred nástupom do úradu v roku 2010 sľúbil transparentnosť a boj proti korupcii s cieľom vytrhnúť krajinu z chudoby, pripomenula agentúra Reuters.

 

František vyzval vládnych predstaviteľov, aby "odmietli akúkoľvek formu korupcie, ktorá berie zdroje chudobným".

 

"Biblická tradícia ukladá všetkým ľuďom povinnosť počúvať hlas chudobných. Vyzýva nás zlomiť putá nespravodlivosti a útlaku, ktoré vedú k jasnej a naozaj škandalóznej sociálnej nerovnosti. Reforma sociálnej štruktúry, ktorá udržuje chudobu a vylučuje chudobných, si v prvom rade žiada premenu mysle a srdca," odkázal František.

 

Hlava katolíckej cirkvi v priebehu dneška odslúži omšu v manilskej katedrále.

 

Filipíny, najľudnatejšia katolícka krajina Ázie, pri príležitosti Františkovej návštevy spustila rozsiahlu bezpečnostnú operáciu. V metropole Manila a v provincii Leyte, ktorú hlava katolíckej cirkvi plánuje navštíviť cez víkend, bolo nasadených zhruba 50.000 vojakov a policajtov.

 

František je tretím pápežom, ktorý navštívil túto - po Brazílii a Mexiku - tretiu najväčšiu katolícku krajinu na svete. Približne 80 percent zo 100 miliónov Filipíncov je katolíckeho vierovyznania, čo predstavuje polovicu celkového počtu katolíkov v Ázii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies