Pápež sa stretol s predstaviteľmi katolíckych východných cirkví

NETKY.SK • 9 Október 2017, 16:57 • 2 min
Pápež sa stretol s predstaviteľmi katolíckych východných cirkví

VATIKÁN - Pápež František prijal dnes vo Vatikáne vedúcich predstaviteľov katolíckych východných cirkví.

slovakia

left justify in out

Skupina patriarchov a vyšších arcibiskupov týchto cirkví, ktorá sa stretla s hlavou katolíckej cirkvi, patrí medzi účastníkov plenárneho zasadania Kongregácie pre východné cirkvi. Na rokovaní, ktoré vyvrcholí vo štvrtok, zastupuje Gréckokatolícku cirkev na Slovensku prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak.

Informoval o tom Vatikánsky rozhlas.

 

Pápež využil túto príležitosť, aby - podľa informácií tlačových agentúr APA a Kathpress - loboval za kolegialitu medzi lídrami cirkví na strane jednej a za prednosť pápeža ako nástupcu sv. Petra na strane druhej. Hlava katolíckej cirkvi hovorila v tejto súvislosti o "diakonálnom primáte" v preklade o "prednosti v službe". Navyše vyzvala patriarchov a biskupov, aby sa podieľali na hľadaní kandidátov na obsadenie vedúcich postov východných cirkví. Pápež František ubezpečil, že by veriacim východných cirkví rád vyjadril svoju blízkosť. Zdôraznil, že jeho solidarita je určená hlavne tým, ktorí sú prenasledovaní alebo potlačovaní pre vierovyznanie.

 

Pre kongregáciu je tento rok osobitne významný i v súvislosti so 100. výročím založenia Pápežského východného inštitútu (Pontificio Istituto Orientale - PIO) v Ríme. Pápež František osobne navštívi túto inštitúciu vo štvrtok 12. októbra a bude tiež sláviť svätú omšu v neďalekej Bazilike Santa Maria Maggiore.

 

Kongregácia pre východné cirkvi je navyše v tomto roku aj jedným z laureátov Ceny zmierenia udeľovanej v súvislosti s historickým procesom zmierenia medzi Poľskom a Ukrajinou. Ocenenie založené v roku 2001 každoročne udeľujú dvom osobnostiam alebo inštitúciám. Tento rok bude druhou ocenenou inštitúciou Vatikánsky rozhlas.

 

Cenu zmierenia si predstavitelia ocenených prevezmú slávnostne na pôde Ukrajinského kolégia sv. Jozafáta 12. októbra v prítomnosti vyššieho arcibiskupa Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi Svjatoslava Ševčuka, biskupa poľskej diecézy Sandomierz Krzysztofa Nitkiewicza a zástupcov Kongregácie pre východné cirkvi a Sekretariátu pre komunikáciu Svätej stolice. Stane sa tak na záver medzinárodného kongresu "Katolícka cirkev v procese poľsko-ukrajinského dialógu a zmierenia“.

 

Tzv. "Kapitula poľsko-ukrajinskej jednoty" ako organizátor ceny menovite vyzdvihla prácu ukrajinskej, poľskej a slovenskej redakcie Vatikánskeho rozhlasu za ich "nezaujaté šírenie informácií a podporu medzikultúrneho dialógu v strednej a východnej Európe, prekonávajúc stereotypy a vzájomné predsudky".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies