Pápež František dostane od Košičanov anjela s erbom vážiaceho 300 kilogramov

NETKY.SK • 23 Apríl 2014, 13:42 • 2 min
Pápež František dostane od Košičanov anjela s erbom vážiaceho 300 kilogramov

KOŠICE – Na jeseň minulého roka začalo z iniciatívy Bytového podniku mesta Košice (BPMK) vznikať pod rukami rezbára Milana Krajňáka jedinečné rezbárske dielo anjela s erbom mesta.

slovakia

left justify in out

Socha je vyrezaná z topoľového dreva v nadživotnej veľkosti – meria 2,7 m a váži 300 kg. Ako dnes na brífingu informoval primátor Košíc Richard Raši, predstavitelia mesta pocestujú do Ríma, aby pozvali pápeža Františka na návštevu Košíc v budúcom roku, keď si pripomenieme 20. výročie návštevy Jána Pavla II. Pri tejto príležitosti chcú darovať Svätému Otcovi Františkovi sochu anjela, ktorý drží v rukách erb mesta Košice. „Bol by som poctený, ak by Svätý Otec prijal moje pozvanie a navštívil naše krásne mesto, ktorého výnimočnosť spočíva nielen v bohatej histórii, ale tiež v ľuďoch, ktorí sú pohostinní a tolerantní. Predstavitelia rôznych národností a vierovyznaní v našom meste žijú spoločne v láskavej symbióze a návšteva hlavy katolíckej cirkvi by bola veľkou udalosťou pre nás všetkých,“ povedal Raši.

 

Anjelský dar zo srdca pre Svätého Otca je výnimočný tým, že Košice ako vôbec prvé mesto v Európe získali 7. mája 1369 erbovú listinu od kráľa Ľudovíta Veľkého. Zdôrazňuje, že Košice sú známe aj ako mesto tolerancie a duchovnej blízkosti človeka k človeku. 

 

Prvotný nápad vytvoriť anjelskú postavu, ktorá akoby svojím náručím symbolicky objímala a chránila mesto, sa za niekoľko mesiacov premenil na skutočné umelecké dielo. „Košickému primátorovi sa naša prvotná myšlienka páčila. Osobne priložil ruku k dielu a zároveň navrhol, kto by sa mal na tvorbe diela spolupodieľať i komu by malo byť venované,“ povedal Martin Paška, technický riaditeľ Bytového podniku mesta Košice. 

 

Ďalšou zvláštnosťou je zapojenie Košičanov do finálnej fázy tvorby diela. Počas tohoročných osláv Dňa mesta Košice dostane na Hlavnej ulici každý obyvateľ možnosť, pod odborným dohľadom tvorcu, jemným dlátkom vyrezať do sochy ryhu a drievko z nej si odložiť ako pamiatku na deň, keď sa podieľal na vytváraní spoločného daru pre hlavu katolíckej cirkvi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies