Pápež a patriarcha vyzvali na pomoc trpiacim kresťanom v Iraku a Sýrii

NETKY.SK • 30 November 2014, 13:16 • 2 min
Pápež a patriarcha vyzvali na pomoc trpiacim kresťanom v Iraku a Sýrii

ISTANBUL - Pápež František a ekumenický patriarcha Bartolomej I. dnes spoločne vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby zintenzívnilo pomoc kresťanom v Sýrii a Iraku, ktorí čelia násilnej perzekúcii zo strany extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Zároveň podporili otvorenie konštruktívneho dialógu s moslimami. 
      

"Strašná situácia kresťanov a všetkých tých, ktorí trpia na Blízkom východe je výzvou nielen k neustálej modlitbe, ale aj k zodpovedajúcej reakcii na strane medzinárodného spoločenstva," uvádza sa v spoločnej deklarácii oboch náboženských predstaviteľov, vydanej v záverečný deň pápežovej návštevy Turecka. 
      

Hlava katolíckej cirkvi a duchovný vodca pravoslávnych kresťanov sveta sa tiež zhodli na tom, že je potrebné otvoriť konštruktívny dialóg s islamom založený na spoločných hodnotách, vzájomnom rešpekte a priateľstve. 
      

"Moslimovia a kresťania sú povolaní spolupracovať v záujme spravodlivosti, mieru a úcty k dôstojnosti a právam každého jednotlivca, a to hlavne v regiónoch, kde po stáročia pokojne spolunažívali a teraz sú vystavení hrôzam vojny," píše sa vo vyhlásení pápeža a ekumenického patriarchu Konštantinopolu. 
      

Pred vydaním deklarácie sa František spoločne s Bartolomejom zúčastnil na pravoslávnej liturgickej slávnosti apoštola Andreja v katedrálnom chráme ekumenického patriarchátu v Istanbule. Vo svojom príhovore pápež uistil pravoslávnych veriacich, že po prípadnom znovujednotení východnej a západnej cirkvi by si mohli ponechať svoje bohaté liturgické a kultúrne dedičstvo. 
      

V dnešnom programe pápežovej návštevy Turecka figurovalo ešte stretnutie so skupinou kresťanských utečencov zo Sýrie a Iraku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies