Na Slovensku hrozia opäť horúčavy! SHMÚ vydal v tejto súvislosti výstrahy

NETKY.SK • 18 Júl 2022, 16:26 • 2 min
Na Slovensku hrozia opäť horúčavy! SHMÚ vydal v tejto súvislosti výstrahy

BRATISLAVA – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na utorok (19. 7.) výstrahy prvého stupňa a v stredu (20. 7.) výstrahy prvého a druhého stupňa pred horúčavami.

slovakia

left justify in out

Výstrahy prvého stupňa platia v utorok v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom a čiastočne Trenčianskom kraji. Od 13:00 do 18:00 h by niekde mohla teplota vzduchu vystúpiť až na 33 stupňov Celzia. V stredu platia výstrahy druhého stupňa pre Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj, pre južné okresy Banskobystrického a Trenčianskeho kraja a taktiež pre okresy Košice-okolie, Trebišov a Michalovce. Teplota vzduchu môže na niektorých miestach medzi 13:00 a 18:00 h vystúpiť na 35 až 37 stupňov Celzia.

 

img

      

Výstrahy prvého stupňa platia pre časť Prešovského a Žilinského kraja. Teplota vzduchu by mohla mať miestami 33 až 34 stupňov Celzia. „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ upozorňujú meteorológovia.

 

img

      

Počas horúčav by mali ľudia denne vypiť aspoň jeden a pol až tri litre tekutín, deťom je potrebné pitie ponúkať. Pobyt na slnku je lepšie obmedziť na skoré ranné a podvečerné hodiny. Pripomína to Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý upozorňuje, že vysoké teploty môžu spôsobiť prehriatie organizmu a zdravotné komplikácie. V exteriéri je vhodné chrániť sa vhodnou pokrývkou hlavy, slnečnými okuliarmi a krémom s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu.

 

Možno vás zaujme: Francúzske mesto povolilo ženám kúpanie v plavkách, ktoré sa nepáčia feministkám



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies