Papaconstantinu verí, že Grécko nebude musieť reštrukturalizovať dlhy

NETKY.SK • 23 Jún 2010, 16:22 • 2 min
Papaconstantinu verí, že Grécko nebude musieť reštrukturalizovať dlhy

Papaconstantinu verí, že Grécko nebude musieť reštrukturalizovať dlhy

slovakia

left justify in out

      Grécky minister financií Jorgos Papaconstantinu je presvedčený, že jeho krajina prekoná súčasnú finančnú krízu bez toho, aby musela reštrukturalizovať svoje dlhy. Minister to uviedol v rozhovore pre renomovaný nemecký hospodársky denník Handelsblatt.
      "Stále máme problémy s dôverou trhov," pripustil minister. "Nesmieme však dovoliť, aby menovú úniu zničila ich neprimeraná reakcia," dodal.
      Tím odborníkov z Európskej únie (EÚ), Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej centrálnej banky (ECB) minulý týždeň po skončení inšpekcie v Aténach oznámil, že grécke úsporné opatrenia, ktoré majú znížiť zadlženie krajiny, podľa všetkého fungujú. Experti v spoločnom vyhlásení uviedli, že úsporný program gréckej vlády napreduje podľa plánu.
      Grécko musí na základe dohody o úvere, ktorý mu poskytli krajiny eurozóny, EÚ a MMF, znížiť svoj rozpočtový deficit z vlaňajších takmer 14 % hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto rok na 8,1 % HDP a do roku 2014 ho stlačiť pod povolenú hranicu 3 % HDP.
      Podľa predbežných údajov príjmy gréckeho štátu v máji medziročne vyskočili o 8 % a vláda sa tak "priblížila k splneniu celoročného fiškálneho cieľa".
      "Vidím svetlo na konci tunela," vyhlásil v tejto súvislosti Papaconstantinu v rozhovore pre nemecké noviny. "Dúfame, že naše výsledky na konci roka budú lepšie, ako sa sme doposiaľ očakávali, že prekonáme recesiu rýchlejšie a v polovici roku 2011 sa vráti naša ekonomika znova k rastu," skonštatoval. Pripustil však, že Španielsko a Portugalsko sú v oveľa lepšej situácii ako Grécko.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies