Paniku a falošný raketový poplach v Japonsku spôsobilo pochybenie pracovníka televízie

NETKY.SK • 17 Január 2018, 13:27 • 2 min
Paniku a falošný raketový poplach v Japonsku spôsobilo pochybenie pracovníka televízie

TOKIO - Príčinou utorkového poplachu v Japonsku, kde verejnoprávna televízia odvysielala informáciu o pravdepodobnom vypálení rakety zo Severnej Kórey, bolo pochybenie jedného z pracovníkov, ktorý mal v úmysle zverejniť inú rýchlu správu.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP v stredu uviedla, že podľa samotnej televíznej stanice NHK falošný poplach nebol dôsledkom strojového zlyhania. Stanica dodala, že zvažuje preventívne opatrenia, aby sa takýto incident neopakoval. V zverejnenej flešovej správe sa uvádzalo, že Severná Kórea pravdepodobne odpálila raketu smerom na Japonsko a vláda vyzýva obyvateľov, aby sa ukryli. NHK túto informáciu v priebehu niekoľkých minút stiahla zo svojich internetových stránok, na čo sa ospravedlnila verejnosti aj v iných formátoch vysielania.

 

Stanica nedokázala s istotou uviesť, ku koľkým ľuďom sa nepravdivá správa dostala. Takisto neznáme je to, či niektorí z nich naozaj vyhľadali úkryt.

Falošný raketový poplach v Japonsku nasledoval iba niekoľko dní po tom, ako podobné varovanie dostali obyvatelia amerického štátu Havaj. Tamojší používatelia mobilných telefónov si prečítali minulú sobotu správu odoslanú systémom úradu civilnej ochrany, podľa ktorej hrozil zásah územia balistickou raketou.

 

Medzi Havajčanmi vypukla panika, pričom niektorí z nich opúšťali svoje autá na diaľnici a pripravovali sa na útek z príbytkov, kým neprišlo po viac ako polhodine oznámenie, že ich v skutočnosti nijaká raketa neohrozuje.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies