Pandémia prebudila inú zákernú chorobu. Ohrození sú najmä muži

NETKY.SK • 15 Október 2021, 7:38 • 2 min
Pandémia prebudila inú zákernú chorobu. Ohrození sú najmä muži

ŽENEVA - Riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že dôvodom je narušenie základnej zdravotnej starostlivosti, keďže chorobe sa dá ľahko predísť.

slovakia

left justify in out

Tuberkulóza je vo svete prvýkrát po niekoľkých desaťročiach opäť na vzostupe. Dôvodom je zhoršený prístup k zdravotnej starostlivosti zapríčinený pandémiou koronavírusu. Vo štvrtok na túto skutočnosť upozornila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), informovala agentúra AFP.

 

img

 

Vo svojej každoročnej správe o tuberkulóze uviedla, že situácia s touto chorobou sa zhoršila najmä pre zvyšujúci sa počet nediagnostikovaných a neliečených prípadov. WHO totiž odhaduje, že v roku 2020 nediagnostikovali alebo oficiálne nezaznamenali tuberkulózu u 4,1 milióna ľudí. To je výrazné zvýšenie oproti roku 2019, keď odhadovali 2,9 milióna nediagnostikovaných prípadov tohto ochorenia."Toto je alarmujúca správa, ktorá musí prebudiť svet, aby si všimol naliehavú potrebu investícií a inovácií na uzatvorenie medzier pri diagnostike, liečení a starostlivosti o milióny ľudí, ktorých táto prastará choroba, ktorej možno ľahko predísť, zasiahla," uviedol generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Prečítajte si tiež: Rusko vs. AstraZeneca. Po obvinení z krádeže prišlo ospravedlnenie

 

Okrem počtu nediagnostikovaných prípadov vlani stúpol aj počet úmrtí. Na tuberkulózu v roku 2020 zomrelo 1,5 milióna ľudí vrátane 214 000 ľudí s HIV. V roku 2019 však zaevidovali 1,2 milióna úmrtí vrátane 209 000 ľudí s HIV. O 21 percent tiež poklesol počet ľudí, ktorí vyhľadali preventívnu liečbu. "Toto potvrdzuje naše obavy z toho, že narušenie základnej zdravotnej starostlivosti pre pandémiu koronavírusu by mohlo zadržať roky pokroku v boji proti tuberkulóze," uviedol Tedros.

 

img

 

COVID-19 podľa WHO túto situáciu zhoršil, pretože mnohé investície do zdravotníctva putujú na boj s koronavírusom a pre lockdowny sa zdravotná starostlivosť pre mnohých ľudí stala nedostupenejšou. Počet diagnostikovaných prípadov však klesol zo 7,1 milióna v roku 2019 na 5,8 milióna v roku 2020.

 

Možno vás zaujme: Britov pobúrila fotka Borisa Johnsona z dovolenky

 

Tuberkulóza je po COVID-19 druhým najsmrteľnejším infekčným ochorením, ktoré zasahuje zväčša pľúca. Podobne ako COVID-19 sa tiež prenáša vzduchom, píše AFP. Väčšina prípadov tohto ochorenia sa vyskytuje len v 30 krajinách sveta. Ide najmä o chudobnejšie štáty v Afrike a Ázii. Najčastejšie zasahuje dospelých mužov, ktorí sa nakazia častejšie ako ženy či deti.

Približne 85 percent ľudí, u ktorých sa vyvinie tuberkulóza, lekári dokážu vyliečiť počas 6 mesiacov podaním správnych liekov, ktoré zároveň zabraňujú aj prenosu tohto ochorenia.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona