Panamský prezident Varela udelil zločineckým gangom mesačnú amnestiu

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 13:12 • 2 min
Panamský prezident Varela udelil zločineckým gangom mesačnú amnestiu

PANAMA - Nový panamský prezident Juan Carlos Varela ponúkol mesačnú amnestiu "vyše 200 zločineckým gangom" operujúcim v krajine.

slovakia

left justify in out

Iniciatíva, ktorú prezident predstavil po svojej inaugurácii v utorok, poskytuje gangom časový priestor na odzbrojenie. Varela vyzval skupiny, aby "prerušili kontakty s organizovaným zločinom a zapojili sa do občianskeho života", informovala stanica BBC.
     

Varela, ktorý zvíťazil v májových voľbách, prisľúbil, že v priebehu nasledujúcich piatich rokov sa pokúsi odstrániť korupciu sužujúcu tento stredoamerický štát. 
     

"Od dnešného dňa sa v Paname nemôže nikto stavať nad zákon," vyhlásil prezident počas svojej inauguračnej slávnosti. Zároveň ohlásil, že podpíše dekrét, ktorý zmrazí ceny 22 základných potravín.
     

Predpokladá sa, že na poli zahraničnej politiky znormalizuje vzťahy s Venezuelou, ktoré sa zaťažili po tom, ako Panama verejne podporila tamojšiu opozičnú líderku Maríu Corinu Machadovú. 
     

Varela čelí výzvam na zachovanie hospodárskeho rastu a zároveň riešenie ekonomickej nerovnosti, keďže až štvrtina panamského obyvateľstva žije v chudobe. Plánuje podporiť rozšírenie Panamského prieplavu, ktorý výrazne prispieva k príjmom krajiny.
     

Inauguračnej slávnosti v rovnomennom hlavnom meste Panama sa zúčastnili hlavy mnohých latinskoamerických štátov i šéf americkej diplomacie John Kerry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies