Ďalšie spojenie Panama Papers so Slovenskom: Spomína sa Penta aj Kočner

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 17:44 • 2 min
Ďalšie spojenie Panama Papers so Slovenskom: Spomína sa Penta aj Kočner

BRATISLAVA - Právnici z panamskej kancelárie Mossack Fonseca podľa zistení denníka SME spravujú na Slovensku aj nehnuteľnosti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Napríklad priemyselnú halu v Piešťanoch, kde sa vyrábajú komponenty do transformátorov. Nehnuteľnosť od roku 2012 vlastní seychelská firma Tuscaro Invest, ktorú založili a spravujú právnici z kancelárie Mossack Fonseca.

 

Skutoční vlastníci firmy nie sú verejne známi. Podľa denníka ich však pozná napríklad Privatbanka zo skupiny Penta, ktorá v roku 2012 požičala firme 700-tisíc eur. Tuscaro Invest za úver ručí práve halami v Piešťanoch. 

 

Privatbanka hovorí, že pri rokovaniach neriešila, kto Tuscaro Invest zakladal, zaujímali ju skutoční vlastníci a biznis plán firmy. Vedúcim slovenskej pobočky Tuscaro Invest je Ľudovít Bölcs, ktorý bol konateľom firmy Glance House. Spolumajiteľkou bola Jana Šlachtová, známa podnikateľa Mariána Kočnera.

 

Penta spojitosť kauzy Panama Papers s jej aktivitami, spoločnosťami či predstaviteľmi vylučuje. Konštatuje to v stanovisku, ktoré médiám poskytol PR špecialista spoločnosti Gabriel Tóth.

 

Zdôraznil, že vlastnícka, investičná a manažérska štruktúra Penty je verejne dostupná na jej webových stránkach pentainvestments.com. "Z nej vyplýva, že Penta, jej dcérske a manažérske spoločnosti a majitelia pre svoje podnikanie využívajú výhradne nasledovné jurisdikcie: Slovensko, Česká republika, Poľsko, Nemecko, Holandsko, Cyprus a Jersey," vymenoval Tóth.

 

Okrem týchto jurisdikcií nemá podľa neho skupina ani jej dcérske alebo manažérske firmy žiadne investičné, manažérske či iné vlastnícke schémy v Paname ani v iných karibských a podobných exotických destináciách. "Zároveň Penta a jej predstavitelia nikdy nevyužívali služby panamskej spoločnosti Mossack Fonseca," dodal.

 

Privatbanka je dcérskou spoločnosťou Penty, pričom spravuje účty tisícov klientov. Ich podnikateľské aktivity však nie je možné podľa Tótha stotožňovať s aktivitami Privatbanky či Penty. "Rovnaký princíp sa vzťahuje aj na desiatky bývalých zamestnancov, či manažérov, ktorí v minulosti pre Pentu pracovali, pričom po odchode zo štruktúr Penty majú svoje vlastné podnikateľské aktivity," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies