Panama Papers: Zverejnil databázu 200-tisíc subjektov využívajúcich daňové raje

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 06:57 • 2 min
Panama Papers: Zverejnil databázu 200-tisíc subjektov využívajúcich daňové raje

FRANKFURT NAD MOHANOM - V rámci kauzy Panama Papers zverejnilo Medzinárodné konzorcium pre investigatívnu žurnalistiku (ICIJ) databázu obsahujúcu 200.000 subjektov, ktoré využívajú daňové raje. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Databáza, ktorú ICIJ zverejnilo v piatok o 19.00 h SELČ na stránke icij.org, obsahuje základné obchodné údaje o 200.000 spoločnostiach, trustoch a nadáciách založených v 21 jurisdikciách vrátane Hongkongu či amerického štátu Nevada. V niektorých prípadoch sú v databáze uvedené aj mená skutočných majiteľov offshorových spoločností. Informácie obsahujúce čísla bankových účtov, telefónne čísla či e-mailové adresy týchto osôb však boli zo zverejnenej databázy odstránené. Údaje unikli z Panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca, ktorá tvrdí, že išlo o útok hackerov.

 

Firma Mossack Fonseca minulý týždeň vyhlásila, že ICIJ zaslala list, v ktorom novinárov vyzýva, aby databázu nezverejňovali a "vzali do úvahy skutočnosť, že jej vznik je výsledkom krádeže dôverných informácií".

ICIJ podľa vlastného vyjadrenia koná vo "verejnom záujme", a preto sa databázu rozhodlo zverejniť.

 

Kauza Panama Papers (Panamské dokumenty) je považovaná za doteraz najväčší únik tajných informácií. Objemom dát - 11,5 miliónov dokumentov a 2,6 terabytov dát z internej databázy panamskej spoločnosti Mossack Fonseca - predbehla aj aféru WikiLeaks či kauzu Edwarda Snowdena.

 

Uniknuté dokumenty sa na verejnosť dostali začiatkom apríla prostredníctvom nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung a Medzinárodného konzorcia pre investigatívnu žurnalistiku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies