Pan Ki-mun: Prestaňte podporovať krviprelievanie v Sýrii

NETKY.SK • 24 September 2013, 16:44 • 2 min
Pan Ki-mun: Prestaňte podporovať krviprelievanie v Sýrii

NEW YORK - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov vyzval v utorok počas otváracieho príhovoru na začiatku Valného zhromaždenia hlavné svetové mocnosti, aby prestali posielať zbrane obom stranám bojujúcim v Sýrii.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Apelujem na všetky krajiny, aby prestali podporovať krviprelievanie a ukončili dodávanie zbraní všetkým stranám," povedal Pan. Zároveň vyzval sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada a opozíciu - a "všetkých, čo majú na nich vplyv"- aby pracovali na príprave druhej konferencie v Ženeve s cieľom dosiahnuť politické riešenie konfliktu. "Vojenské víťazstvo je ilúzia. Jediná odpoveď je politické urovnanie sporu," povedal.

V rovnakom čase sa USA a Rusko snažia zhodnúť na texte rezolúcie Bezpečnostnej rady, ktorá by prinútila al-Asada vzdať sa chemických zbraní. Ministri zahraničia USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov sa majú stretnúť neskôr v utorok. Vysoký ruský diplomat uviedol, že súčasťou rezolúcie bude článok Charty OSN, ktorý povoľuje použitie sily alebo sankcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies