Palestínsku žiadosť o členstvo v OSN už nič nezastaví

NETKY.SK • 19 September 2011, 22:39 • 2 min
Palestínsku žiadosť o členstvo v OSN už nič nezastaví

Palestínsku žiadosť o členstvo v OSN už nič nezastaví

slovakia

left justify in out

img

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás dnes naznačil, že už vypršal čas, kedy ho mohlo medzinárodné spoločenstvo odhovoriť od podania žiadosti OSN o uznanie palestínskeho štátu.

Abbás sa vyjadril počas cesty do sídla OSN, kde Palestínčania v piatok 23. septembra požiadajú medzinárodnú organizáciu o uznanie palestínskeho štátu na Izraelom okupovanom Západnom brehu a v pásme Gazy, s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom.

USA a Izrael s tým však nesúhlasia a hovoria, že štát možno zriadiť iba po vzájomnej dohode dosiahnutej rokovaním. Abbás trvá na tom, že takéto rokovania musia vychádzať z hraníc, ktoré existovali pred šesťdňovou vojnou z roku 1967, a požaduje tiež zastavenie výstavby v židovských osadách na palestínskych územiach.

Abbás dnes povedal, že aj keby Izrael splnil tieto požiadavky, Palestínčania pôjdu do OSN, pretože to nie je v rozpore s rokovaniami. A zdôraznil, že Palestínčania sa už nikdy neuchýlia k násiliu.

Poľsko chce, aby Európska únia dospela k jednotnému postoju voči palestínskemu štátu, povedal dnes poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski, ktorého krajina v súčasnosti predsedá EÚ.

Na otázku, aký je názor Poľska, povedal, že to závisí od najmenej dvoch faktorov. Prvým je text palestínskej rezolúcie, ktorú bude posudzovať Bezpečnostná rada OSN a ktorý je zatiaľ neznámy, a druhým faktorom je úloha Varšavy počas poľského predsedníctva EÚ.

"V tejto úlohe by sme preferovali spoločný postoj EÚ," zdôraznil.

Sikorski pripomenul, že ministri zahraničných vecí EÚ sa nedávno na neformálnom stretnutí v poľskom Sopote dohodli "nezverejňovať svoje národné postoje k tejto otázke, aby bolo možné po zverejnení rezolúcie koordinovať spoločný postoj EÚ a ponechať si národné postoje pre prípad, že sa stranám nepodarí dosiahnuť konsenzus."

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies