Palestínski kresťania budú môcť navštíviť svoje posvätné mesto

NETKY.SK • 23 December 2019, 15:37 • 2 min
Palestínski kresťania budú môcť navštíviť svoje posvätné mesto

JERUZALEM/GAZA - Izrael povolil desiatkam palestínskych kresťanov z pásma Gazy, aby počas vianočných sviatkov navštívili Betlehem a Jeruzalem.

slovakia

left justify in out

Žiadosti

Podľa predstaviteľa pravoslávnej cirkvi v Gaze Kámila Ajáda o povolenie navštíviť miesta spojené s narodením a ukrižovaním Ježiša Krista požiadalo približne 600 miestnych kresťanov. V pásme Gazy ich aktuálne žije vyše 1000.

 

img

 

Návšteva Betlehema a Jeruzalema

Izraelské úrady zatiaľ schválili 55 spomedzi týchto žiadostí o návštevu predjordánskeho Betlehema, kde sa podľa evanjelií Ježiš narodil, a Jeruzalema, ktorý bol miestom jeho ukrižovania. Úspešní boli prevažne žiadatelia vo veku nad 47 rokov. Ajád vyjadril nádej, že v najbližších hodinách budú odsúhlasené i ďalšie žiadosti. Izrael udeľuje takéto povolenia na základe individuálnych bezpečnostných previerok.

 

 

Problémy už počas osídľovania

Osídlenie na území, kde sa dnes opäť bojuje, má historické korene asi v 14. storočí pred naším letopočtom. Už v tom čase sa o nadvládu nad územím pokúšali židovské i arabské kmene, so striedavými úspechmi.

 

img

 

Arabsko-izraelský konflikt

Boje medzi židovským a arabským obyvateľstvom sú tu od nepamäti. Najväčším problémom je založenie štátu Izrael na území Palestíny. Okrem toho tu prevláda aj rozdielnosť kultúr či náboženstiev. Obe náboženstvá totiž pokladajú dnešný Izrael, a najmä Jeruzalem, za svoje posvätné miesto.  

 

img

 

Vznik Izraela

Myšlienka vzniku židovského štátu silno zarezonovala najmä po 2. svetovej vojne. Palestína sa jednoducho na podnet Valného zhromaždenia OSN rozdelila na arabský a židovský štát. Holokaust samozrejme všetko urýchlil, a myšlienka o vzniku štátu, v ktorom by si vládli Židia sami, sa stretla s podporou takmer celého sveta. Deň na to, ako bol vyhlásený Izrael, zareagovali arabské štáty vojenskými operáciami. 

 

img

 

Konflikt pretrváva dodnes

Nasledovalo 5 arabsko-izraelských vojen, kde vyhrávala raz jedna, potom druhá strana. Pokračujúce rozhovory a snahy o diplomatické urovnanie konfliktu sú ešte aj v dnešnej dobe neúspešné, a k tomu sa pridáva obrovská preľudnenosť na území Gazy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies