Pakistanský premiér navrhol Indom formalizovať prímerie v Kašmíre, tí ho obvinili z výchovy teroristov

NETKY.SK • 1 Október 2015, 10:08 • 2 min
Pakistanský premiér navrhol Indom formalizovať prímerie v Kašmíre, tí ho obvinili z výchovy teroristov

NEW YORK - Pakistanský premiér Naváz Šaríf vyzval dnes Indiu na spoluprácu, nie konfrontáciu, a vyslovil sa za to, aby tieto dve jadrové mocnosti formalizovali prímerie v svojom spore o Kašmír.

slovakia

left justify in out

V prejave na pôde Valného zhromaždenia OSN Šaríf upozornil na nárast prípadov porušovania prímeria v Kašmíre, čo viedlo k obetiam na životoch - vrátane žien a detí. Vyhlásil, že Pakistan aj India by mali odstrániť príčiny napätia a prijať všetky opatrenia, aby predišli ďalšej eskalácii. India na Šarífove slová reagovala veľmi rýchlo, a to obvinením, že Pakistan sa vyhlasuje "za primárnu obeť terorizmu, zatiaľ čo v skutočnosti je obeťou svojej vlastnej politiky výchovy a podpory teroristov".

 

Šaríf uviedol, že predostrel Indii štvorbodový mierový plán, ktorého body sa dajú implementovať veľmi ľahko. Ide o uznanie a rešpektovanie úplného prímeria na kontrolnej línii v Kašmíre, dohodnutého v roku 2003. Vyzval tiež na personálne posilnenie tímu pozorovateľov OSN monitorujúcich v oblasti dodržiavanie prímeria. Obe krajiny by sa tiež mali zaviazať, že sa za žiadnych okolností nebudú utiekať k použitiu sily a podniknú kroky vedúce k demilitarizácii Kašmíru. Vyzval tiež na bezpodmienečné a vzájomné stiahnutie ozbrojených síl oboch krajín z ľadovcovej oblasti v Kašmíre, ktorá sa stala najvyššie položeným bojiskom na svete a kde od vypuknutia konfliktu v roku 1984 proti sebe bojovalo 10.000-20.000 vojakov.

 

Indické ministerstvo zahraničných vecí v reakcii uviedlo, že Šarífov návrh nie je dobrý. "Demilitarizácia Kašmíru nie je odpoveďou. Deterorizácia Pakistanu áno," uviedol hovorca ministerstva. India v minulosti viedla s Pakistanom už dve vojny o prevažne moslimský Kašmír, na ktorý si robia nárok obe strany. Šaríf po svojom nástupe do úradu v roku 2013 prisľúbil zlepšenie vzťahov s Indiou, ale vnútropolitické problémy v Pakistane spôsobili, že zahraničnú a bezpečnostnú politiku musel zveriť zástupcom velenia armády, ktoré nie je také ústretové.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies