Vysokorýchlostnú 5G sieť spustí Orange už v apríli. Ktoré mesto ju bude poskytovať?

NETKY.SK • 15 Marec 2021, 13:35 • 2 min
Vysokorýchlostnú 5G sieť spustí Orange už v apríli. Ktoré mesto ju bude poskytovať?

Orange Slovensko spustí ich vlastnú 5G sieť v priebehu apríla.

slovakia

left justify in out

Mobilný operátor spustí vlastnú vysokorýchlostnú 5G sieť v Bratislave v priebehu apríla 2021. Ako ďalej uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Orange Slovensko Alexandra Piskunová, spoločnosť ešte koncom roku 2020 zavŕšila tri roky trvajúci projekt modernizácie rádiovej siete, do ktorého investovala 144 miliónov eur.

 

Modernizáciou prešlo vyše 2 400 základňových staníc. Projekt modernizácie siete zohľadňoval nielen prípravu na nasadenie 5G, ale priniesol aj vyššiu priepustnosť siete. Tá patrí podľa Alexandry Piskunovej k najrýchlejším v Európe, čo bolo potvrdené dvoma nezávislými testovaniami.

Spoločnosť O2 Slovakia odštartovala ako prvý operátor na Slovensku komerčnú pilotnú testovaciu prevádzku 5G siete vo vybraných častiach Bratislavy. Tú môžu zákazníci testovať s vhodným zariadením od októbra 2020. Keďže spoločnosť čaká v druhej polovici tohto roka výmena celej rádiovej siete (RAN), očakáva najväčšiu investíciu do sietí, akú kedy realizovala. Jej výšku však odmietla zatiaľ konkretizovať.

 

"5G sieť nám v budúcnosti umožní pokryť stúpajúce nároky na dátovú prevádzku a obstáť v konkurencii poskytovateľov dátových služieb," dodal Ján Kalafut, PR Manager O2 Slovakia s tým, že dodávateľom siete sa stala spoločnosť Ericsson. Jej úlohou bude výmena celej rádiovej siete.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies