REPORTÁŽ: Ján Šikuta sa stal predsedom Najvyššieho súdu SR, vymenovala ho prezidentka

NETKY.SK • 20 Máj 2020, 10:45 • 2 min
REPORTÁŽ: Ján Šikuta sa stal predsedom Najvyššieho súdu SR, vymenovala ho prezidentka

BRATISLAVA - Svedomité riadenie najdôležitejšieho všeobecného súdu na Slovensku je nevyhnutné na to, aby občania mohli nadobudnúť dôveru v spravodlivosť všetkých súdov. Povedala to prezidentka Zuzana Čaputová pri vymenovaní Jána Šikutu za predsedu Najvyššieho súdu SR.

slovakia

left justify in out

 

Hlasovanie Súdnej rady SR 

O zvolení Jána Šikutu za kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu SR rozhodlo hlasovanie Súdnej rady SR v pondelok 11. mája. Šikutu podporilo 12 zo 17 členov rady. Hlava štátu novému predsedovi tiež pripomenula, že sa ujíma funkcie v čase, keď viac ako inokedy potrebujú ľudia vidieť ozdravenie justície

 

Potrebná dôvera 

"Ak nebude existovať silné puto dôvery verejnosti v odbornosť, integritu a kvalitu najvyššieho súdu a jeho sudcov, nie je možné očakávať, že takú dôveru budú požívať súdy nižšieho stupňa. Najvyšší súd ako vrcholný orgán totiž nastavuje štandardy," povedala pri Šikutovom vymenovaní prezidentka.

 

img

 

Plán nového predsedu 

Pripomenula mu, že na verejnom vypočutí na súdnej rade povedal, že vrchol kariéry dosiahol, keď sa stal sudcom Európskeho súdu pre ľudské práva a dnes svoju funkciu považuje hlavne za ponuku služby pre slovenskú justíciu. "V tejto novej, domácej službe budete tiež musieť urobiť mnohé ťažké rozhodnutia. Ozdravenie justície si bude vyžadovať mimoriadne nasadenie a aby prinieslo výsledky, musí byť vedené aj zhora," uviedla.

 

img

 

Aj solidarita má svoje hranice 

Čaputová tiež dodala, že v minulých mesiacoch vyzývala ľudí na Slovensku k solidarite, ktorá pomohla zvládnuť pandemickú krízu. Dodala, že z prostredia justície občania poznajú skôr inú solidaritu, ktorá je viac než o pomoci v kríze o prižmurovaní očí nad prehreškami kolegov. "K takejto solidarite vás vyzývať nebudem. Naopak, chcem vás v tejto chvíli požiadať, aby ste aj Vy osobne urobili čo najviac preto, aby sa falošná solidarita niektorých sudcov stala minulosťou a aby aj s Vašim prispením nastalo obdobie, ktorého znakom bude zodpovedná služba sudcov občanom," uzavrela.

 

img

 

Jednoznačný názor kolegov 
V prípade Šikutovho protikandidáta Ivana Rumanu všetci členovia rady buď hlasovali proti, alebo sa zdržali. Šikuta v minulosti pôsobil ako sudca na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu. Od roku 2015 pôsobí na Najvyššom súde SR. O post predsedu súdu sa uchádzal aj vlani v novembri. V rámci vypočutia kandidátov v pondelok 11. mája sa Šikuta prihlásil k myšlienke očisty justície. Hovoril napríklad o potrebe zmien v oblasti majetkových priznaní sudcov.

Najvyšší súd mal naposledy riadneho šéfa na jeseň minulého roka, keď ho viedla Daniela Švecová. Následne Súdna rada SR trikrát volila jej nástupcu, všetky pokusy boli neúspešné.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies