Pacienti na doplatkoch ušetrili 2,6 mil. eur

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 11:54 • 2 min
Pacienti na doplatkoch ušetrili 2,6 mil. eur

BRATISLAVA - Pacienti ušetrili na doplatkoch za lieky počas prvého štvrťroka 2013 viac ako 2,6 mil. eur. Ako uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) Zuzana Čižmáriková, kým za prvé tri mesiace v roku 2012 boli doplatky za lieky viac ako 43,5 mil. eur, počas rovnakého obdobia v tomto roku sa znížili na necelých 41 mil. eur. Dôvodom poklesu má byť nové nastavenie liekovej politiky.

slovakia

left justify in out

"Prax jasne ukazuje, že doplatky sú pre pacientov veľmi citlivou otázkou. Práve z tohto dôvodu sú dané údaje veľmi dobrou správou pre nás všetkých," povedala šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Ministerka verí, že nastavené opatrenia budú aj v budúcnosti prispievať k znižovaniu cien liekov, doplatkov pacientov ako aj úhrad zdravotných poisťovní. 

Počas prvého kvartálu tohto roka okrem pacientov ušetrili aj zdravotné poisťovne. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka predstavuje ich úspora na úhradách za lieky viac ako 10 mil. eur. "Kým v prvom štvrťroku 2012 uhradili zdravotné poisťovne za lieky viac ako 261,2 mil. eur, v prvom kvartáli tohto roka to bolo 251,2 mil. eur,“ uviedol generálny riaditeľ Sekcie farmácie a liekovej politiky MZ SR Adam Hlôška. 

Rezort zdravotníctva plánuje aj naďalej pokračovať v nastavených trendoch, pričom za efektívny nástroj považuje kategorizáciu liekov. MZ pripomína, že na každé chronické ochorenie existuje liek bez doplatku, prípadne so sociálne únosným doplatkom do jedného eura.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies