VIDEO Svetová organizácia cestovného ruchu zaradila etnickú dedinu Emira Kusturicu do zoznamu najlepších na svete

NETKY.SK • 3 December 2021, 14:43 • 2 min
VIDEO Svetová organizácia cestovného ruchu zaradila etnickú dedinu Emira Kusturicu do zoznamu najlepších na svete

BELEHRAD – Srbská dedina Mokra Gora, v ktorej sa nachádza známa etnická dedina režiséra Emira Kusturicu, je zaradená do zoznamu najlepších etnických komunít na svete. Oznámila to vo štvrtok ministerka obchodu, turizmu a telekomunikácií Srbska Tatiana Matič, ktorá sa zúčastnila na zasadnutí Valného zhromaždenia Svetovej organizácie cestovného ruchu OSN v Madride.

slovakia

left justify in out

„Mokra Gora bola tento rok uznaná za jednu z najlepších dedín na svete. Svetová organizácia cestovného ruchu vyhodnotila Mokru Goru ako výnimočný príklad ľudovej kultúry s veľkým potenciálom pre rozvoj vidieckej turistiky,“ cituje ministra  tlačová služba rezortu. Obec Mokra Gora sa nachádza v malebnom horskom prostredí medzi pohoriami Tara a Zlatibor pri hraniciach s Bosnou a Hercegovinou. Sú tam liečivé pramene a množstvo turistických zariadení. Kultúrnym a turistickým centrom Mokrej Gory je etno-dedina Drvengrad (Kustendorf) Emira Kusturicu, ktorú každoročne navštívia státisíce turistov.

 

img

 

Odmena za vytrvalosť

Kusturica nazval ocenenie „cenou za vytrvalosť“. „Je to odmena za vytrvalosť a schopnosť pozerať sa dopredu, ktorá sa oplatila. To je aj môj príspevok, mimochodom, všetko, čo som zarobil na kinematografii, som tu investoval. Predtým tu bolo miesto, kde sa ľudia báli dostať defekt na aute, no teraz k nám prichádzajú státisíce ľudí ročne,“ podelil sa o svoje dojmy z ocenenia režisér.

 

Prečítajte si tiež: Praha získala prvenstvo v prestížnom rebríčku

 

Drvengrad

Dedinu Drvengrad, alebo Kustendorf, postavil Kusturica pre nakrúcanie filmu Život je ako zázrak (2004). Nachádza sa v okrese Zlatibor pri meste Úžice, 200 km juhozápadne od Belehradu, neďaleko pohoria Mechavnik. „Počas vojny som stratil svoje mesto (Sarajevo), tak som si chcel postaviť vlastnú dedinu. Budem tam organizovať semináre pre ľudí, ktorí sa chcú naučiť, ako sa natáčajú filmy, hrať koncerty, vyrábať keramiku, maľovať. Toto je miesto, kde budem bývať a kam budú môcť z času na čas prichádzať niektorí ľudia. Samozrejme, budú tam bývať aj ďalší obyvatelia, ktorí tam budú môcť pracovať. Snívam o kultúrne rozmanitom otvorenom priestore, ktorý odolá globalizácii,“ vysvetlil Kusturica myšlienku vytvorenia etnickej dediny.

 

 

Nachádza sa tam knižnica, umelecká galéria, kino a chrám Svätého Sávy. Kusturica pomenoval ulice dediny po ľuďoch, ktorých považuje za veľkých: Nikola Tesla, Ernesto Che Guevara, Diego Maradona, Federico Fellini, Ingmar Bergman, Ivo Adndich, Nikita Michalkov, Andrej Tarkovsky. V Drvengrade sa každoročne koná filmový festival Kustendorf a festival ruskej klasickej hudby Kustendorf Classic.    

 

Možno vás zaujme: Vo veku 102 rokov zomrela cestovateľská ikona Miroslav Zikmund

     




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies