REPORTÁŽ: Poslanec NRSR Blaha reaguje na trestné oznámenie voči svojej osobe

NETKY.SK • 16 Júl 2020, 18:03 • 2 min
REPORTÁŽ: Poslanec NRSR Blaha reaguje na trestné oznámenie voči svojej osobe

BRATISLAVA - Poslanec opozičného Smeru-SD Ľuboš Blaha odmieta, že by obhajoval zločiny komunizmu, a avizuje právne kroky v súvislosti s trestnými oznámeniami europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS).

slovakia

left justify in out

 

Jeho právny zástupca Robert Kaliňák považuje obvinenie vyšetrovateľa za svojvoľné aj nezákonné na základe jeho údajných formálnych chýb.

 

"Som presvedčený, že bývalý režim robil mnohé zlé veci a mnohé dobré veci,“ uviedol Blaha. Vzápätí odsúdil monsterprocesy z 50. rokov minulého storočia. "Považujem to za smiešne, ak mne vyčítajú, že obhajujem 50. roky, ak sa sami správajú tým spôsobom, aký bol typický pre stalinistov v 50. rokoch," dodal poslanec.

 

img

 

Dehonestácia

Blaha má vážne podozrenie, že sa polícia snaží vyhovieť politickému nátlaku, a tak ho obvinila, aby sa nedostala do nemilosti vládnej moci. "Budeme zvažovať aj právne kroky. Je to dehonestácia, ak niekto o mne hovorí, že obhajujem zločin," doplnil poslanec.

 

Jedno zo základných ľudských práv 

Kaliňák figurujúci v tomto prípade ako Blahov obhajca apeluje na ochranu slobody prejavu. Tá je chránená podľa Kaliňáka o to viac, keď ide o politický prejav, čo majú potvrdzovať aj Dohovor o ochrane ľudských práv a rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva.

 

img

 

Kaliňák navyše vyčíta obvineniu vyšetrovateľa aj údajné formálne nedostatky. Podľa exministra obvinenie iba kopíruje celý status Blahu a označuje ho za trestný čin bez bližšej špecifikácie. "Je veľmi povrchné," doplnil Kaliňák, ktorý uviedol, že v ňom nie je bližšie identifikované, ktoré zločiny mal Blaha popierať. V obhajobe Blahu si Kaliňák pomohol aj výrokom českého ústavného súdu, ktorý mal varovať pred obmedzením či úplným potlačením verejnej diskusie.

 

img

 

Obvinenie

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil poslanca parlamentu Ľuboša Blahu (Smer-SD) z trestného činu popierania a schvaľovania holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti. Trestné oznámenie na Blahu podala europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies