Otvoreny list predsedu strany SMER - SSD R. Fica predsednicke EK U. von der Leyen

NETKY.SK • 7 Júl 2023, 13:39 • 2 min
Otvoreny list predsedu strany SMER - SSD R. Fica predsednicke EK U. von der Leyen

predseda strany SMER – slovenská sociálna demokracia Robert Fico adresuje predsedníčke Európskej komisie Otvorený list v súvislosti so „Správou Európskej komisie (EK) o stave právneho štátu na Slovensku za rok 2023“. Otvorený list Vám uvádzam nižšie v plnom znení:

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

OTVORENÝ LIST
predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej
Bratislava 7. júla 2023

 

Vážená pani predsedníčka Európskej komisie,
              v mene najsilnejšej opozičnej politickej strany SMER – sociálna demokracia („SMER – SD“), ktorá tvorila v rokoch 2006 až 2020 trikrát vládu Slovenskej republiky, vyjadrujem znepokojenie nad obsahom Správy Európskej komisie („EK“) o stave právneho štátu na Slovensku za rok 2023 („Správa“).
              SMER – SD si váži prínos členstva v Európskej únii („EÚ“) pre rozvoj našej krajiny a má záujem na plnohodnotnom členstve v EÚ, ako aj na plnení záväzkov z neho vyplývajúcich. Musím však so všetkou dôraznosťou pripomenúť, že sú to často kroky a rozhodnutia EK, ktoré výrazne znižujú dôveryhodnosť EÚ u významnej časti slovenskej verejnosti. Citovaná správa patrí medzi takéto iniciatívy.
              Správa je čisto politický dokument otvorene ignorujúci zneužívanie trestného práva v rokoch 2020 až do súčasnosti na politický boj so slovenskou opozíciou. Správa vyznieva ako obžaloba opozície a generálneho prokurátora SR, ktorých činnosť má byť prekážkou v boji proti korupcii na najvyšších miestach. Faktom je, že k dispozícii je nekonečný rad dôkazov a rozhodnutí, vrátane viac ako 20 rozhodnutí Ústavného súdu SR, potvrdzujúcich, že vládna garnitúra v rokoch 2020 – 2023 hrubo zneužívala trestné právo, a to prostredníctvom vybranej skupiny politicky angažovaných policajtov, vyšetrovateľov NAKA, prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry a žiaľ aj viacerých sudcov, na politickú likvidáciu opozície. Je doslova nepochopiteľné, že Správa ignoruje, podobne ako aj za rok 2022, medzi inými, úmrtie advokáta Ľ. Krivočenka vo výkone väzby a konštatovanie Verejnej ochrankyne práv, že boli porušené jeho základné ľudské práva a vo výkone väzby zomrel v dôsledku neposkytnutia základnej zdravotnej starostlivosti. Je neprijateľné, že Správa ignoruje rozhodnutia o nezákonných obvineniach či väzbách či nevyvrátiteľné dôkazy o hrubom zneužívaní právomocí zo strany niektorých orgánov činných v trestnom konaní a súdov, z ktorých sú viacerí právoplatne obvinení.
              Vážená pani predsedníčka,
              osobitne je poľutovaniahodné, že členovia Vašej EK, ako aj vedúci Stáleho zastúpenia EK na Slovensku, boli plne a pravidelne informovaní o udalostiach na Slovensku a odmietali ich preveriť alebo ich mlčky ignorovali. Tak ako ste Vy odignorovali urážku, ktorú občanom SR adresoval vedúci Stáleho zastúpenia EK na Slovensku, čo viedlo k veľkej nevôli slovenskej verejnosti proti EK. Za týchto okolností je ešte viac neakceptovateľné, aby Správa vychádzala dominantne z tvrdení tých orgánov činných v trestnom konaní, ktoré sú podozrivé zo zneužívania právomocí a samozrejme z tvrdení zaujatých médií a celého radu mimovládnych organizácií financovaných zo zahraničia (sieť G. Sorosa) a vedúcich otvorený politický súboj so slovenskou opozíciou. 
              Vážená pani predsedníčka,
              ako dlhoročný politik s vládnymi aj opozičnými skúsenosťami si uvedomujem, že Správa má slúžiť len a len na politickú podporu rozpadnutej vlády a úradníckej vlády, u ktorých nachádzate plné pochopenie pri presadzovaní agendy, ktorá výrazne útočí na národno-štátne záujmy Slovenska. Takéto politické zneužívanie témy právneho štátu, ktorý je na Slovensku v troskách, je pre nás neprijateľné a vyjadrujeme ľútosť nad tým, že EK takto zasahuje do politickej súťaže pred parlamentnými voľbami 30. septembra 2023.
              S úctou



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies