Otvárací ceremoniál ZOH 2014: Farebná prezentácia Ruska, mínusom trapas s kruhmi

NETKY.SK • 7 Február 2014, 19:10 • 2 min
Otvárací ceremoniál ZOH 2014: Farebná prezentácia Ruska, mínusom trapas s kruhmi

SOČI - V piatok o 20.14 miestneho času odštartovali XXII. zimné olympijské hry v čiernomorskom stredisku Soči otváracím ceremoniálom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V hľadisku Olympijského štadióna Fišt nechýbali významné osobnosti politického života, podľa informácií organizátorov sa v Soči zišlo približne 40 prezidentov z celého sveta. Prostredníctvom televíznej obrazovky sledovali ceremoniál približne tri miliardy ľudí, priamo v dejisku olympiády malo tú česť 40.000 divákov. Na otvárací ceremoniál sa prišli pozrieť aj hollywoodske hviezdy Angelina Jolie a Brad Pitt.

      

Pestrofarebný program, ktorý sa Rusom podarilo dokonale utajiť až do poslednej chvíle, odštartoval predstavením azbuky. Organizátori si pripravili pre každé písmenko niečo z ruskej histórie. Priestor dostal sovietsky kozmický program Sputnik, svetoznámy ruský balet, čiapka ušianka či velikáni ruskej histórie - chemik Dmitrij Ivanovič Mendelejev a legendárny kozmonaut Jurij Gagarin.

      

Na ploche štadióna sa objavilo malé dievčatko Ljubov, ktoré počas pomyselného spánku premietlo divákom najdôležitejšie okamihy ruských dejín, prírodné krásy a ďalšie míľniky ruskej histórie. Počas prvej časti slávnosti sa však pritrafil prvý menší problém. Jedna z veľkých snehových vločiek, ktoré sa mali zmeniť na olympijské kruhy, sa neotvorila. Nad hlavami ľudí sa tak zjavili iba štyri kruhy, chýbal posledný z nich symbolizujúci americký kontinent.

      

Po privítaní ruského prezidenta Vladimira Putina a šéfa Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha zaspieval mužský "chór" zborovo a mohutne ruskú štátnu hymnu. Kým na stožiar stúpala bielo-modro-červená vlajka, na ploche symetricky sa pohybujúci dobrovoľníci s prispením trikolórneho nasvietenia vytvorili mihotajúcu sa ruskú zástavu.

      

Ceremoniál pokračoval v rýchlom tempe tradičným defilé zúčastnených krajín a ich športovcov. Prvou krajinou, ktorej športovci zamávali nadšenému davu divákov, bolo Grécko. V staroveku sa práve pod Akropolou zrodila myšlienka olympijského ducha a symbolicky sa tu uskutočnili v roku 1896 aj prvé novodobé Hry, odvtedy Gréci pochodujú oválom počas ceremoniálu ako prví.

      

Slovenská ekipa na čele s vlajkonosičom Zdenom Chárom vyšla na štadión ako 64. z celkového počtu 88 účastníckych národov o 21.06 miestneho času. Plochou "korzovalo" celkove 69 členov výpravy spod Tatier.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies