Poslanci odobrili nárast minimálnej mzdy. Pozrite si, o koľko si v budúcom roku prilepšíte

NETKY.SK • 21 Október 2020, 17:32 • 2 min
Poslanci odobrili nárast minimálnej mzdy. Pozrite si, o koľko si v budúcom roku prilepšíte

BRATISLAVA – Budúcoročná minimálna mzda sa zvýši z aktuálnych 580 na 623 eur.

slovakia

left justify in out

Nárast minimálnej mzdy o 57% priemernej mzdy z roku 2018 schválili poslanci na utorkovom zasadnutí parlamentu. Zamestnanci si tak od nového roka prilepšia o 43 eur v hrubom. Zo súčasných 580 eur sa odmena najmenej zarábajúceho obyvateľstva zvýši na 623 eur.

 

Mzdový automat počítal s vyšším nárastom mzdy

Od budúceho roka sa zmení aj systém stanovenia šiestich úrovní minimálnej mzdy podľa stupňa náročnosti práce. Zároveň sa stanoví aj pevná suma príplatkov za prácu.

 

Mohlo by vás zaujímať: ROZHOVOR Zvýšenie minimálnej mzdy spôsobí ďalšie prepúšťanie a prehĺbi regionálne rozdiely, tvrdí analytik

 

Ak by sa šéf rezortu práce Milan Krajniak riadil mzdovým automatom, mzda by v budúcom roku dosiahla úroveň 656 eur. Keďže rokovanie na úrovni ministerstva práce so zástupcami zamestnancov a zamestnávateľov stroskotali, rezort predstavil vlastný návrh. Minimálny zárobok tak v budúcom roku dosiahne 623 eur v hrubom, teda 3,58 eura za odpracovanú hodinu.  

 

img

 

Zastabilizovanie mzdových zvýhodnení 

Podľa rezortu práce ocenia zamestnávatelia najmä nový spôsob určenia minimálnych mzdových nárokov, ktorý sa v jednotlivých stupňoch náročnosti práce bude viazať na nárast mesačnej minimálnej mzdy medzi jednotlivými rokmi a zastabilizovanie mzdových zvýhodnení naviazaných na minimálnu mzdu na úrovni roku 2021. Nárast bude o fixnú sumu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona