Osoba Roberta Fica bude tmelom spolupráce vznikajúcej štvorkoalície

NETKY.SK • 2 Júl 2010, 13:45 • 2 min
Osoba Roberta Fica bude tmelom spolupráce vznikajúcej štvorkoalície

Osoba Roberta Fica bude tmelom spolupráce vznikajúcej štvorkoalície

slovakia

left justify in out

Budúce postavenie Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) ako premiérky, ktorá nie je predsedníčkou najsilnejšej koaličnej strany, je v tomto momente veľmi ťažko odhadnuteľné. Pre TASR to povedal vedúci Katedry politológie, fakulty sociálnych štúdií Masarykovej univerzity v Brne Stanislav Balík. "Závisí od toho, akým spôsobom sa k tomu postaví Mikuláš Dzurinda a ako veľmi mu bude záležať na tom, aby tá vláda bola stabilná," myslí si Balík, ktorý však dodal, že predseda SDKÚ-DS je veľmi skúsený politik, ktorý si bude uvedomovať, že destabilizácia formujúcej sa koalície vráti s veľkou slávou k moci dosluhujúceho predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD).
Práve osoba Roberta Fica bude podľa jeho slov tmelom spolupráce vznikajúcej štvorkoalície. "Všetci poslanci si budú uvedomovať, že akékoľvek iné riešenie by znamenalo jeho návrat, čo si myslím, že ani pre konzervatívcov, ani pre liberálov nepredstavuje alternatívu," konštatoval, s tým, že komunikácia najmä medzi liberálmi a konzervatívcami, ktorá sa už v súčasnosti ukazuje ako nie úplne ideálna, bude veľmi ťažká. "Nie je jasné, ako dlho to vydrží a je pokojne možné, že sa po nejakých dvoch, troch rokoch tá väčšina rozsype. To ale závisí od konkrétnych podmienok a okolností," podotkol český politológ.
Ako ďalej uviedol, ekonomický program, ktorý je aktuálne spojivom medzi konzervatívnym KDH a liberálnou SaS, pravdepodobne nedokáže úplne eliminovať rozpory medzi týmito dvoma politickými subjektmi. "Viem si však predstaviť, že nasledujúce dva, tri roky sa budú riešiť predovšetkým ekonomické záležitosti. O hodnotových sa koniec koncov hlasuje tak jeden, dvakrát za volebné obdobie a niekedy taká vec nenastane vôbec," podčiarkol a dodal, že je tak celkom možné, že ekonomika v tomto prípade "všetko pretlčie".
Ústup z hodnotových princípov pri tvorbe programových téz v prípade KDH a SaS podľa neho nemusí pre tieto strany automaticky znamenať úbytok voličských preferencií. "SaS môže ísť do ďalších volieb s tým, že ak uspeje, bude presadzovať registrované partnerstvo. KDH je teraz v podobe reakčnej sily, ktorá bráni akejkoľvek zmene v tejto oblasti a to je program na dlhú dobu," vyzdvihol s tým, že napríklad voliči vedia, že na podpise Vatikánskej zmluvy sa rozpadla minulá vládna koalícia. "Keď sa s tým nič neurobilo minulé štyri roky a keď to vydrží ďalšie štyri, tak sa zase nič moc nestane," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies