Zmenou stravovacích návykov dokážeme zvrátiť klimatickú krízu

NETKY.SK • 28 Január 2021, 22:37 • 2 min
Zmenou stravovacích návykov dokážeme zvrátiť klimatickú krízu

Vedci po celom svete prišli k záveru, že zmenou našich stravovacích návykov dokážeme znížiť negatívne dopady na životné prostredie a znížiť produkciu skleníkových plynov.

slovakia

left justify in out

Svet je jedna obrovská výrobná linka, ktorá sa začína pestovaním a zberom plodín, následným spracovaním potravín, ich prepravou a predajom konečnému spotrebiteľovi. Informoval o tom portál DownToEarth.

 

Potravinový priemysel živí 7,8 miliárd ľudí, pričom vyprodukuje približne 37 percent všetkých skleníkových plynov.

 

img

 

Emisie z potravín

Náš potravinový priemysel je podľa výsledkov štúdie je jedným z najviac znečisťujúcim odvetvím. V produkcii emisií dokonca prekonal aj sektory vyrábajúce elektrinu či teplo. Tie stoja za asi 25 percentami emisií v ovzduší.  

 

Priemyselné odvetvia sa pritom podieľajú na 21 percentáchdoprava iba na 14 percentách CO2 v ovzduší.

 

Mohlo by vás zaujímať: Mesto nachádzajúce sa za polárnym kruhom sa bude uchádzať o letnú olympiádu

 

Nárast populácie skomplikuje situáciu

Vedci z Veľkej Británie a USA nedávno vytvorili experimentálny model, ktorý mal odhadnúť objem emisií z výroby potravín do roku 2050.

 

Samozrejme počítali s rapídny nárastom svetovej populácie, kedy bude nevyhnutné nakŕmiť až 10 miliárd ľudí.  

 

img

 

Odborníci sa rozhodli vytvoriť klimaticko-utopický stav, teda svet bez zdrojov skleníkových plynov okrem výroby potravín.

 

Všetko teda pretransformovali na zdroje obnoviteľnej energiePrišli na to, že k prehriatiu planéty na rizikovú hranicu 1,5 stupňa Celzia, by došlo tak či onak.

 

Prečítajte si tiež: Amazonskému pralesu hrozí neodvratný zánik. Vedci už vedia, kedy oň definitívne prídeme

 

Odlesňovanie a chov dobytka

Najväčším problémom je odlesňovanie v prospech rozširovania poľnohospodárskej pôdy, čím si tak likvidujeme prirodzeného čističa ovzdušia, ktorým sú rastliny a stromy.

 

S obhospodarovaním pôdy sa pritom úzko spájajú ťažké stroje jazdiace na fosílne palivá či znehodnocovanie kvality zeme, ktorá je poškodená používaním agrochemikáliíhnojív.

 

img

 

Obrovskú záťaž pre životné prostredie predstavuje aj chov hovädzieho dobytka, ktorý produkuje nadmerné množstvo metánu, ktorý je ešte škodlivejší ako vyprodukované CO2.

 

Potravinový odpad by zasýtil 800 miliónov hladujúcich

Organizácia Spojených národov najnovšie informovala, že ročne sa vyhodí až 1,3 miliardy ton potravín vrátane ovocia, zeleniny a morských plodov.

 

Vyhliadky pritom nie sú veľmi optimistické, do roku 2025 sa očakáva, že v smetnom koši skončí 2,2 miliardy ton jedla.

 

Potravinový odpad sa v súčasnosti rovná zhruba štvornásobku množstva potravín, ktoré by dokázali nasýtiť približne 800 miliónov podvyživených ľudí.

 

img

 

Už dlhé roky sa upozorňuje na to, že ľudia nakupujú zbytočne veľa potravín, ktoré ani nie sú schopní spotrebovať.

 

Aj napriek tomu, že sa tento trend postupne mení potraviny sú rok čo rok drahšie pre nedostatok zdrojov a vo svete prebiehajú rôzne kampane za zodpovedné stravovanie, je táto zmena veľmi pomalávýsledky v nedohľadne.

 

Mohlo by vás zaujímať: Alpy sa roztápajú ako kopček zmrzliny počas leta, viacerým lyžiarskym strediskám hrozí zánik

 

Máme šancu to zvrátiť?

Tento čierno-čierny scenár je stále možné zvrátiť. Experti dokonca prišli aj s riešeniami, ako znížiť emisie z potravín, pričom nejde o celosvetové držanie diéty.

 

Upozornili na to, že ak by sa svetu podarilo efektívnejšie vyrábať a menej plytvať potravinami, máme šancu globálne otepľovanie minimálne spomaliť.

 

Jedným z riešení je zníženie podielu živočíšnej potravy a nahradiť ich potravinami rastlinného typu. Obmedzenie chovu hospodárskych zvierat dokáže znížiť emisie až o 1,44 milión ton CO2 ročne.

 

img

 

Autori vedeckej štúdie však tvrdia, že globálne otepľovanie nemožno obmedziť na 1,5 stupňa Celzia pri použití ktorejkoľvek zo stratégií znižovania emisií. Okrem úplného prechodu od fosílnych palív, odporúčajú aj dramatickú transformáciu potravín.

 

Ako však túto zmenu reálne uskutočniť je už väčší oriešok. Nie je to totiž vôbec také jednoduché, ako odstavenie uhoľnej elektrárne a získavať elektrickú energiu z fotovoltaických panelov či prechodu konvenčných vozidiel na elektromobilitu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies