OSN: Zločiny Islamského štátu v Iraku sa môžu považovať za genocídu

NETKY.SK • 24 Február 2015, 10:15 • 2 min
OSN: Zločiny Islamského štátu v Iraku sa môžu považovať za genocídu

ŽENEVA - Zločiny, ktoré spáchala extrémistická skupina Islamský štát (IŠ) v Iraku, sa dajú považovať za genocídu.

slovakia

left justify in out

Vo svojej spoločnej správe to konštatuje misia OSN v Iraku a Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva, ktoré zverejnili podrobnosti zločinov IŠ v období od 11. septembra do 10. decembra minulého roku. Správa spomína popravy a zabíjanie civilistov, znásilňovanie, obchod s ľuďmi, rabovanie, násilné verbovanie detí a ničenie pamiatok.

 

OSN zdokumentovala v sledovanom období najmenej 165 popráv, ktoré sa uskutočnili na základe rozhodnutí súdov IŠ. Terčom skupiny sú najmä etnické a náboženské skupiny v Iraku ako Turkméni, kresťania, jezídi, Kurdi či šiiti. "Ide o zámernú politiku zameranú na zničenie, potlačenie a vyhnanie týchto komunít z oblastí, ktoré IŠ kontroluje," píše sa v správe, podľa ktorej tieto zločiny "v mnohých prípadoch napĺňajú definíciu vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a pravdepodobne aj genocídy".

 

Správa podrobila kritike aj iracké bezpečnostné sily a skupiny, ktoré bojujú po boku vládnych síl. Tieto sa taktiež dopúšťajú cieleného zabíjania, únosov a ďalšieho zneužívania. Správa uvádza, že v roku 2014 bolo v Iraku zabitých najmenej 11 602 civilistov, ďalších 21 766 bolo zranených. OSN nedávno informovala, že najkrvavejší mesiac za posledné roky bol tento január, keď pri útokoch zahynulo 1375 ľudí a 2240 bolo zranených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies