OSN vyzvala Trumpa, aby USA pokračovali v prijímaní utečencov

NETKY.SK • 28 Január 2017, 13:23 • 2 min
OSN vyzvala Trumpa, aby USA pokračovali v prijímaní utečencov

ŽENEVA/WASHINGTON - Dve agentúry OSN - Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) a Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) - vyzvali dnes administratívu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby neprestala ponúkať azyl ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou a prenasledovaním, keďže toto právo zaručuje medzinárodná legislatíva.

slovakia

left justify in out

"Potreby utečencov a migrantov z celého sveta ešte nikdy neboli naliehavejšie a americký presídľovací program je jedným z najdôležitejších na svete," uvádza sa v spoločnej výzve oboch agentúr sídliacich v Ženeve.

 

Reagovali tak na najnovšie Trumpovo nariadenie, ktorým na štyri mesiace zastavil program prijímania utečencov v Spojených štátoch. Počas najmenej 90 dní sa do USA navyše nedostanú občania krajín, ktoré vyvolávajú obavy v súvislosti s terorizmom. Trojmesačný zákaz sa podľa ministerstva zahraničných vecí vzťahuje na Irak, Sýriu, Irán, Sudán, Líbyu, Somálsko a Jemen.

 

Špecificky je zakázaný vstup do USA sýrskym utečencom, kým sa nerozhodne, či je bezpečné ich prijať - respektíve kým nebude utečenecký program upravený tak, aby sa zabezpečilo, že neohrozia národnú bezpečnosť.

 

IOM a UNHCR sú aj naďalej odhodlané spolupracovať s vládou USA na spoločnom cieli zaručenia bezpečného presídlenia. "Pevne veríme, že utečencom by sa malo dostať rovnakého zaobchádzania a príležitostí na presídlenie bez ohľadu na ich vierovyznanie, národnosť alebo rasu," konštatovali agentúry OSN.

 

Od vlaňajšieho októbra do 20. januára, keď sa Trump stal prezidentom, bolo v rámci programu UNHCR presídlených do USA 29.898 utečencov.

 

Spojené štáty prijali za rozpočtový rok 2016 (október 2015 - september 2016) celkom 84.995 utečencov zo 79 krajín; 72 percent z nich boli ženy a deti, 70 percent pochádzalo iba z piatich krajín: Konžskej demokratickej republiky, Sýrie, Mjanmarska, Iraku a Somálska. V rozpočtovom roku 2017 chcela americká vláda prijať 110.000 utečencov, novým nariadením bol ich počet obmedzený na 50.000.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies