OSN vyzvala na väčšie investovanie do 10-ročných dievčat v rozvojových krajinách, v tomto veku sú nútené k sobášom

NETKY.SK • 21 Október 2016, 11:59 • 2 min
OSN vyzvala na väčšie investovanie do 10-ročných dievčat v rozvojových krajinách, v tomto veku sú nútené k sobášom

NEW YORK - Populačný fond OSN (UNFPA) vyzval na väčšie investovanie do desaťročných dievčat, pretože to, čo sa s nimi stane v tomto veku môže ovplyvniť ich budúcnosť. Upozorňuje na to v správe o stave svetovej populácie 2016, ktorú zverejnil vo štvrtok.

slovakia

left justify in out

Uvádza v nej, že vyše polovica z 60 miliónov 10-ročných dievčat žije v krajinách, ktoré nerešpektujú rovnosť pohlaví a preto je u dievčat vyššia pravdepodobnosť ako u chlapcov, že nedokončia školu, budú nútené ísť pracovať alebo sa stanú detskými nevestami.

 

UNFPA zdôraznil, že ak by všetky 10-ročné dievčatá v rozvojových krajinách, ktoré nikdy nenavštevovali školu alebo z nej skoro vypadli, získali stredoškolské vzdelanie, ich zárobky by prinášali ročnú dividendu 21 miliárd amerických dolárov, informovala tlačová agentúra AP.

 

Desať rokov je kľúčový vek pre dievčatá, keďže prichádza puberta a rozhoduje sa, či budú pokračovať vo vzdelávaní alebo pôjdu pracovať, vydajú sa a budú rodiť deti. Hoci niektoré z dievčat majú obmedzené príležitosti, iné sú považované za "tovar, ktorý možno kúpiť, predať či vymeniť". Dievčatá musia prerušiť školskú dochádzku, je im nanútené manželstvo a "začínajú nevoľnícky život".

 

"Narušenie bezpečnej a zdravej cesty dievčaťa cez adolescenciu k produktívnej a nezávislej dospelosti je porušením jeho práv," zdôraznil výkonný riaditeľ UNFPA Babatunde Osotimehin. "To, ako investujeme do 10-ročných dievčat dnes a ako ich podporujeme, rozhodne o tom, ako bude náš svet vyzerať v roku 2030." Správa upozorňuje, že takmer 90 percent všetkých 10-ročných žije v menej rozvinutých oblastiach sveta, polovica v Ázii a Tichomorí, 20 percent v Indii a asi 13 percent v Číne. Z prvých 10 krajín, v ktorých žije najviac 10-ročných dievčat, iba USA nespadajú do kategórie "menej rozvinutých" krajín, dodáva správa.

 

Ako príklad uvádza Južný Sudán, kde vlani navštevovala základnú školu iba necelá polovica chlapcov a asi tretina dievčat v školskom veku. Podobne nízka úroveň školskej dochádzky je podľa UNFPA aj v Kongu či Libérii. V Nigérii, jednej z najľudnatejších afrických krajín, navštevuje základné školy iba 60 percent dievčat a 71 percent chlapcov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies