OSN vyhlásila v južnom Somálsku stav hladu

NETKY.SK • 20 Júl 2011, 11:36 • 2 min
OSN vyhlásila v južnom Somálsku stav hladu

OSN vyhlásila v južnom Somálsku stav hladu

slovakia

left justify in out

img

Organizácia Spojených národov dnes oficiálne vyhlásila stav hlavu v časti južného Somálska.
      Podľa údajov OSN hladomor v Somálsku ohrozuje 3,7 milióna ľudí, čo predstavuje takmer polovicu populácie tejto krajiny Afrického rohu. V krízovej situácii je asi 2,8 milióna obyvateľov južných oblastí.
      Hladu podľahli už tisíce desaťtisíce ľudí, pričom väčšinu obetí tvoria deti.  
      "Ak nebudeme ihneď konať, hladomor sa v priebehu dvoch mesiacov rozšíri do všetkých ôsmich regiónov južného Somálska," varoval Mark Bowden, humanitárny koordinátor OSN pre Somálsko.
      Akútny nedostatok potravín vyvolala zlá úroda spôsobená suchom. Situáciu ešte zhoršuje šírenie infekčných chorôb medzi obyvateľstvom.
      V južných regiónoch Bakool a Shabeellaha Hoose trpí akútnou podvýživou viac ako 30 percent obyvateľov, pričom hrozivo stúpla úmrtnosť detí mladších ako päť rokov.
      Úroveň podvýživy v anarchiou zmietanom Somálsku je najvyššia na svete, v niektorých južných regiónoch dosahuje až 50 percent. Od mája utieklo pred hladom za hranice vyše 100.000 Somálčanov.
      Bowden apeloval na medzinárodné spoločenstvo, aby na urgentnú pomoc Somálsku poskytlo počas nasledujúcich dvoch mesiacov 300 miliónov dolárov (212 miliónov eur).
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies