OSN vyhlásila 13. jún za Medzinárodný deň povedomia o albinizme (infomateriál)

NETKY.SK • 13 Jún 2018, 06:00 • 2 min
OSN vyhlásila 13. jún za Medzinárodný deň povedomia o albinizme (infomateriál)

NEW YORK - Ľudia s albinizmom všade na svete narážajú na mnohé formy diskriminácie. Albinizmus sa doteraz nechápe správne v sociálnej ani medicínskej oblasti, uviedla Organizácia Spojených národov na svojej webovej stránke pri príležitosti Medzinárodného dňa povedomia o albinizme. Valné zhromaždenie OSN 18. decembra 2014 schválilo rezolúciu, v ktorej vyhlásilo 13. jún za Medzinárodný deň povedomia o albinizme. Prvýkrát sa tento deň vo svete pripomínal v roku 2015.

slovakia

left justify in out

Albinizmus je zriedkavá, neprenosná, ale dedičná choroba, ktorá sa vyskytuje na celom svete. Podľa odborných odhadov je v Severnej Amerike a Európe albinizmom postihnutý každý 20.000. človek. Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa v subsaharskej Afrike výskyt albinizmu pohybuje od jedného prípadu na 5000 obyvateľov po jeden prípad na 15.000 obyvateľov. Neexistujú však údaje týkajúce sa prevalencie albinizmu podľa krajín.

 

FOTO Albínov v Tanzánii rozsekávajú na kusy, časti ich tiel majú cenu zlata

 

OSN na svojej webovej stránke označila násilie a diskrimináciu ľudí trpiacich albinizmom za celosvetový jav. Albinizmus je dedičné ochorenie metabolického charakteru, ktoré sa prejavuje farebnou odchýlkou niektorých ľudských tkanív, typicky pokožky, vlasov a očí. Ide o metabolickú poruchu podmienenú defektom enzýmu tyrozinázy, pričom v dôsledku tejto poruchy v organizme čiastočne alebo úplne chýba pigment melanín.

 

Nedostatok melanínu sa prejavuje viditeľne na koži, očiach a na vlasov, takže medzi hlavné príznaky človeka postihnutého albinizmom patrí výrazne belšia koža citlivá na UV žiarenie, svetlo sfarbené vlasy a červené oči, informoval portál zdravoteka.sk.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies