Máme záujem zbaviť sa ruských strojov MiG-29, no zatiaľ nemáme náhradu

NETKY.SK • 9 Marec 2022, 07:50 • 2 min
Máme záujem zbaviť sa ruských strojov MiG-29, no zatiaľ nemáme náhradu

BRATISLAVA – Ministerstvo obrany (MO) SR má záujem zbaviť sa v čo najkratšom čase stíhačiek typu MiG-29, no nateraz Slovensko nemá náhradu. Vyhlásil to minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) s tým, že rezort robí všetko pre to, aby sa procesy urýchlili.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s tým, že Poľsko je pripravené poskytnúť svoje stíhačky MiG-29 Spojeným štátom americkým, Naď povedal, že so spojencami komunikuje jasne a priamo. Naď sa tiež v pondelok telefonicky spojil s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom. „Udalosti na Ukrajine podčiarkujú potreby zvýšenia bezpečnosti krajín NATO, a to najmä na východnej hranici NATO, vrátane vzdušného priestoru. Opakujem záujem rezortu obrany zbaviť sa v čo najkratšom čase ruských strojov MiG-29 a ruských ´technikov´ zo Sliača. Som ale minister obrany Slovenskej republiky a je mojou primárnou povinnosťou zabezpečiť ochranu vzdušného priestoru našej krajiny. Nateraz za MiG-y nemáme náhradu, no robíme všetko pre to, aby sme procesy urýchlili,“ skonštatoval Naď v stanovisku, ktoré TASR poskytla hovorkyňa MO Martina Kovaľ Kakaščíková.

 

V súvislosti s medializovanou správou o zámere Poľska poskytnúť svoje stroje Spojeným štátom Naď zdôraznil, že SR komunikuje so spojencami jasne a priamo a nie prostredníctvom tlačových správ a odkazov na sociálnych sieťach. „Opakujem, že my veľmi dobre vieme, čo máme a chceme robiť. Vieme, aká je naša pozícia, a o všetkých našich krokoch budeme informovať médiá vtedy, keď budú veci kompletne vyrokované,“ povedal. Šéf rezortu obrany po telefonáte s americkým partnerom potvrdil aj odhodlanie Slovenska a Spojených štátov vynakladať všetky dostupné sily a prostriedky na posilnenie kolektívnej bezpečnosti a tiež pomoc Ukrajine.

 

img

 

„Spojené štáty americké sú, pochopiteľne, najsilnejším článkom Aliancie. V rokovaniach sme ale rovnocennými partnermi a zhodli sme sa na tom, že obe krajiny poskytneme Ukrajine všetky možné a dostupné prostriedky, aby sa Ukrajinci mohli hrdo brániť proti nevyprovokovanej agresii zo strany Ruska,“ dodal. Súčasťou rokovaní boli aj konkrétne opatrenia na posilnenie ochrany východnej hranice SR a NATO. „Hovoríme o posilnení v podobe spojeneckých vojakov a techniky, ktorú by sme si z nášho rozpočtu mohli iba ťažko dovoliť,“ potvrdil. Zároveň ocenil dohodu s ministrom Austinom na konkrétnych moderných spôsobilostiach, ktoré USA poskytnú Slovensku pri vytváraní jednotky NATO eFP.

 

Možno vás zaujme: MAAE nedostáva údaje zo systémov monitorujúcich jadrové zariadenia v Černobyle



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies