Galéria Výklad v Trnave ponúkne v stredu nepretržitý Tanec do skla

NETKY.SK • 29 August 2023, 10:00 • 2 min
Galéria Výklad v Trnave ponúkne v stredu nepretržitý Tanec do skla

TRNAVA – Svedkami tanečného vystúpenia, trvajúceho niekoľko hodín, budú môcť byť Trnavčania v stredu 30. augusta. Galéria Výklad na pešej zóne ponúkne od 8.00 do 22.00 h performatívnu inštaláciu Tanec do skla, v ktorej sa predstaví banskobystrické Divadla Štúdio tanca, informoval kurátor Peter Molari.

slovakia

left justify in out

"Projekt Tanec do skla popularizuje súčasný tanec aj pre ľudí, ktorí s ním nemajú ako prísť do kontaktu," uviedol. Náhodní okoloidúci sa stanú súčasťou inštalácie pozorovanej cez sklo vo výklade. Nepretržitý tanec sa tak môže stať spestrením ich bežného dňa. Sklo je, ako doplnil kurátor, v tomto prípade vďačným prostriedkom vyjadrujúcim metaforu izolácie a odlúčenia, napríklad počas pandémie, ale aj predelom medzi dianím na ulici a súčasným tancom.

 

"Tanečníci v rámci performance reagujú na seba i na podnety a situácie vychádzajúce z druhej strany výkladu. Aktéri sa počas umeleckého výkonu striedajú v rôznych intenzitách, dynamikách a odtieňoch. Prelínajú sa tak princípy vedomého pohybu, tanca, fyzického divadla, herectva a civilných módov," doplnil Molari. 

Galéria Výklad funguje v Trnave na Hlavnej ulici v susedstve radnice od roku 2016. Používa výklady v jednom z mestských objektov, potenciálni "návštevníci" majú tak možnosť zoznámiť sa so súčasným umením aj mimo tradičný inštitucionálny rámec kamenných galérií. Projekt i chod galérie na rok 2023 z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: TASR (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies