OSN pri príležitosti Svetového dňa oceánov upozorňuje na plastový odpad

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 14:30 • 2 min
OSN pri príležitosti Svetového dňa oceánov upozorňuje na plastový odpad

NEW YORK/ PARÍŹ - Na tému "Zdravé oceány, zdravá planéta" sa v roku 2016 uskutočnia oslavy Svetového dňa oceánov, ktorý pripadá na 8. júna.

slovakia

left justify in out

Organizácia Spojených národov (OSN) sa v tomto roku na Svetový deň oceánov zamerala na znečistenie oceánov plastovým odpadom. Plast sa rozkladá pomaly a znečisťuje vodné toky a plochy dlhodobo. Znečistenie prostredia plastovým materiálom má nepriaznivý vplyv na zdravie vodných živočíchov, upozornila OSN na svojich webových stránkach.

 

Oceány regulujú podnebie, každoročne poskytujú potravu pre milióny ľudí a produkujú kyslík. Na zaistenie zdravia a bezpečnosti ľudstva a jeho budúcich generácií "je dôležité začať sa starať o oceány v rovnakej miere, v akej sa oceány starajú o naše potreby", upozornila OSN.

 

Aktivity ľudí a v rámci nich nadmerné využívanie oceánov, ilegálny rybolov, najmä neregulovaný a nenahlásený, činnosť v oceánskom prostredí bez ohľadu na udržateľný rozvoj, znečistenie vodného prostredia, ničenie príbytkov vodných živočíchov, vyhynutie niektorých živočíšnych druhov, klimatické zmeny a okysľovanie oceánov - to všetko sú významne negatívne dosahy na oceány a moria na našej planéte.

 

Medzivládna oceánografická komisia Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (IOC-UNESCO) avizuje, že spolu s Platformou Oceán a ovzdušie pripravila celodenné podujatie na 8. júna v Paríži tematicky zamerané na oceán a klimatické zmeny. Na programe budú prednášky, animácie a ďalšie aktivity súvisiace s témou Svetového dňa oceánov a so zameraním sa na plastový odpad, ako aj na vzájomnú previazanosť oceánov a klímy.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies