OSN kritizuje Slovensko kvôli Rómom: Neplníte medzinárodné záväzky!

NETKY.SK • 27 Marec 2013, 11:32 • 2 min
OSN kritizuje Slovensko kvôli Rómom: Neplníte medzinárodné záväzky!

BRATISLAVA - Na pretrvávajúce závažné nedostatky pri potláčaní rasizmu a rasovej diskriminácie na Slovensku upozorňuje našu krajinu Výbor OSN pre odstránenie rasovej diskriminácie.

slovakia

left justify in out

Vo svojich záverečných odporúčaniach slovenskú vládu vyzýva, aby si dôslednejšie plnila svoje medzinárodné záväzky, ktoré jej vyplývajú z Medzinárodného dohovoru o odstránení všetkých foriem rasovej diskriminácie. Informovalo o tom päť slovenských mimovládnych organizácií, ktoré sa venujú tejto problematike.

Veľkú pozornosť venoval podľa mimovládnych organizácii Výbor najmä dvom oblastiam – pokračujúcej faktickej segregácii rómskych detí vo vzdelávaní a porušovaniu práva na primerané bývanie v rómskych osídleniach. OSN si vraj všíma, že na Slovensku vznikajú čisto rómske triedy i celé školy, ako aj to, že veľké množstvo rómskych detí sa učí v špeciálnych školách. Výkonný riaditeľ Európskeho centra pre práva Rómov Dezideriu Gergely hovorí o výskume Rozvojového programuOSN (UNDP), podľa výsledkov ktorého jedno z piatich rómskych detí školského veku navštevuje školu so špeciálnym systémom vzdelávania. To je podľa neho alarmujúce. "V dôsledku toho značná časť žiakov rómskej populácie v budúcnosti nebude schopná nájsť si uplatnenie na trhu práce," pripomína. Výbor vraj vyjadril znepokojenie aj v súvislosti s plánovanou povinnou predškolskou výchovou. Tú spomína rómska reforma z dielne vládneho splnomocnenca Petra Polláka.

Výbor podľa mimovládnych organizácií Slovensku vyčíta aj to, že slabo uplatňuje antidiskriminačnú legislatívu. Tá vraj stále nie je účinným právnym nástrojom ochrany pre diskriminované osoby a v praxi sa na súdoch využíva len sporadicky. OSN upozorňuje Slovensko aj na policajné násilie voči príslušníkom menšín a neúčinné vyšetrovanie týchto prípadov. "Vyšetrovanie násilnej trestnej činnosti príslušníkov polície u nás trpí dlhodobo vážnymi nedostatkami, čo sa týka celkovej kvality a nezávislosti," súhlasí s Výborom Vanda Durbáková z Poradne pre občianske a ľudské práva. Výbor Slovensku podľa jej slov odporúča zriadiť nezávislý orgán na vyšetrovanie trestnej činnosti príslušníkov polície.

Výbor sa opätovne nevyhol ani téme násilných sterilizácií rómskych žien a naznačil, že slovenská vláda tomuto problému nevenuje dostatočnú pozornosť. V oblasti bývania správa Výboru zase upozorňuje na závažné nedostatky v infraštruktúre rómskych osád, najmä na východnom Slovensku, ako aj na novú prax výstavby múrov, búrania obydlí a nútených vysťahovaní v rôznych obciach. Kriticky sa Výbor podľa organizácií vyjadril aj k rasovo a etnicky motivovaným nenávistným prejavom v médiách a na internete, či vysokej miere negatívnych postojov verejnosti k menšinám, osobitne k Rómom. Ocenil však niektoré pozitívne kroky, ako napríklad prijatie Stratégie pre integráciu Rómov do roku 2020 či nedávne schválenie dočasných vyrovnávacích opatrení v parlamente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies