OSN: Asadov režim sa dopustil vážnych zločinov

NETKY.SK • 16 September 2014, 14:06 • 2 min
OSN: Asadov režim sa dopustil vážnych zločinov

ŽENEVA - Komisia OSN pre Sýriu v utorok zdôraznila, že vláda sýrskeho prezidenta Baššára Asada sa počas stále trvajúcej občianskej vojny dopustila vážnych zločinov.

slovakia

left justify in out

Šéf komisie brazílsky diplomat Paulo Sérgio Pinheiro povedal Rade OSN pre ľudské práva ako najvyššiemu ľudskoprávnemu orgánu, že sýrska vláda prispela ku kriminálnym činom páchaným na civilistoch ozbrojencami a inými mimovládnymi vojenskými skupinami. Extrémisti Islamského štátu a protivládne ozbrojené skupiny "nie sú hlavným vykonávateľom smrti a skazy vo vnútri Sýrie," povedal Pinheiro 47-člennej Rade OSN pre ľudské práva v Ženeve.

 

Výbor poveril komisiu vyšetrením všetkých zločinov medzinárodného práva v Sýrii od marca 2011 a identifikovaním všetkých zodpovedných za zločiny, aby mohli byť postavení pred spravodlivosť. "Sýrska vláda zostáva zodpovedná za väčšinu úmrtí civilistov a za každodenné zabíjanie a mrzačenie civilistov ich ostreľovaním a bombardovaním," povedal Pinheiro a zároveň vyjadril hlbokú frustráciu komisie z toho, že medzinárodné spoločenstvo nenašlo politické riešenie ukončenia sýrskej občianskej vojny, v ktorej zomrelo už 190 000 ľudí. 

 

Sýrska strana odsúdila prácu komisie a označila ju za "spolitizovanú a neprofesionálnu, založenú na neuveriteľných výpovediach".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies