Oscarový režisér Danny Boyle jubiluje, preslávil sa filmom Trainspotting

NETKY.SK • 19 Október 2016, 13:33 • 2 min
Oscarový režisér Danny Boyle jubiluje, preslávil sa filmom Trainspotting

RADCLIFFE - Britský filmový režisér a producent Danny Boyle bude mať vo štvrtok 20. októbra 60 rokov.

slovakia

left justify in out

Preslávil sa predovšetkým svojím filmom Trainspotting podľa rovnomennej novely Irvina Welsha, alebo Oscarmi ovenčeným filmom Milionár z chatrče. Narodil sa 20. októbra 1956 v britskom meste Radcliffe. V rokoch 1982-1987 pracoval ako umelecký riaditeľ pre divadelnú spoločnosť Royal Court. Režíroval aj päť inscenácií pre divadelnú spoločnosť Royal Shakespeare Company. Neskôr sa presunul do televízie, kde režíroval mnoho epizód populárnych seriálov napr. Inšpektor Morse alebo Mr. Wroe's Virgins.

 

V roku 1993 začal spolupracovať s Andrewom Macdonaldom a producentom Johnom Hodgom, ktorí mu pomohli s jeho celovečerným filmom Plytký hrob (1994). Tento lacný thriller, ktorý stál len okolo 1,5 milióna dolárov, bol pre Dannyho Boyla prvým veľkým úspechom. Film Plytký hrob mu vyniesol cenu BAFTA (British Academy Film Award, filmová cena Britskej filmovej akadémie) a celý rad ďalších ocenení vrátane ceny pre najlepší film na španielskom San Sebastian Film Festivale, ocenenie Empire Award (vyhlasuje ju britský mesačník Empire) pre najlepšieho režiséra a najlepší film a Ceny Londýnskych filmových kritikov pre najväčšiu vychádzajúcu hviezdu.

 

Jeho druhý film Trainspotting (1996) sa stal jedným z komerčne najúspešnejších britských filmov. Kritikmi cenený film získal štyri Empire Awards vrátane tých pre najlepšieho režiséra a najlepší film a bol nominovaný na ocenenie BAFTA.

 

Po geniálnom Trainspottingu natočil film Extra život (1997), do ktorého opäť obsadil Ewana McGregora. Film nebol tak úspešný, ako si prial a preto skočil ihneď do ďalšieho projektu. Tento raz si vybral film Pláž (2000), do hlavnej úlohy obsadil amerického herca Leonarda DiCapria. Film zarobil 150 miliónov. V roku 2002 natočil hororový film O 28 dní..., ktorý zarobil viac ako 80 miliónov dolárov. Film mu vyniesol cenu Saturn Award (cena udeľovaná americkou neziskovou organizáciou Academy of Science Fiction, Fantasy and Horror Films) v kategórii najlepší horor.

 

Ako producent sa podieľal na kontroverznej krátkej televíznej snímke Elephant od Alana Clarka. Po filmoch ako Trainspotting, Plytký hrob, či Pláž sa Boyle vydal na pole science fiction (sci-fi). Natočil sci-fi film Sunshine (2007). Tento kritikmi chválený film znovu dostal Boyla na vrchol. V roku 2008 natočil nízkorozpočtovú filmovú drámu Milionár z chatrče (Slumdog Millionaire), ktorý získal sedem cien BAFTA a "neuveriteľných" osem Oscarov.

 

Danny Boyle bol v roku 2012 umeleckým režisérom úvodného ceremoniálu Olympijských hier v Londýne. Ceremoniál mapoval aspekty britskej kultúry, vrátane priemyselnej revolúcie a britských príspevkov k literatúre, hudbe, filmu a technológií. Ohlasy britských i svetových médií na jeho ceremoniál boli veľmi pozitívne. "Danny Boyle zachytil ducha, históriu, humor a patriotizmus národa, keď pripravil ceremoniál ako nikto iný," písali médiá.

 

Boylov ostatný film Steve Jobs sa na plátna kín dostal v roku 2015. Je to portrét najväčšieho počítačového vizionára našej doby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies