Británia si vyrokovala ďalší posun brexitu

NETKY.SK • 4 Apríl 2019, 06:22 • 2 min
Británia si vyrokovala ďalší posun brexitu

LONDÝN - Dolná komora britského parlamentu sa včera v noci zhodla na zákone, ktorí krajine zabezpečí ďalší odklad brexitu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vzhľadom ku skutočnosti, že dohoda o odchode Británie z EÚ, nebola v britskom parlamente schválená ani na tretíkrát hrozilo, že krajina bude musieť Úniu opustiť 12. apríla, a to bez nej. Neriadený brexit by mal ťaživý dopad na ekonomiku celej Európy. Keďže toto niektorí poslanci odmietali dopustiť, predložili návrh na ďalšie predĺženie tejto lehoty.

 

img

 

Návrh prešiel v stredu v Snemovni všetkými troma čítaniami, pričom v poslednom z nich bol prijatý s tesným pomerom 313 ku 312 hlasom. Pred tým, ako bude definitívne schválený a vojde do platnosti, musí ešte prejsť aj Snemovňou lordov.

 

Do ďalšieho odkladu brexitu však vstupuje aj otázka májových eurovolieb. Pokiaľ by totiž do termínu ich konania bola Británia stále právoplatným členom Únie, museli by v krajine voľby usporiadať. Theresa Mayová sa však vyjadrila, že sa pokúsi presadiť, aby bol brexit odložený do 22. mája, čím by sa voľbám vyhli. Tie by totiž mali prebehnúť 23. – 26. mája.

 

img

 

Cieľom spomínaného návrhu poslancov je zaistiť si možnosť spolurozhodovania o dĺžke odkladu. Mohli by tak prípadne presadiť aj brexit po 22. máji proti vôli Mayovej.

 

Pôvodne sa mal brexit uskutočniť 29. marca, britskí poslanci však nedospeli k žiadnej dohode ani posunu, preto si vyžiadali prvý odklad na 12. apríla. Európski lídri zvolali na 10. apríla mimoriadny summit, na ktorom buď zvážia žiadosť Británie o ďalší odklad, alebo prerokujú na poslednú chvíľu prípravy na brexit bez dohody. Ďalší odklad si vyžaduje súhlas predstaviteľov všetkých 27 zvyšných členských štátov EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies