Organizácia Transparency chce žalovať rezort zdravotníctva

NETKY.SK • 4 September 2015, 13:32 • 2 min
Organizácia Transparency chce žalovať rezort zdravotníctva

BRATISLAVA - Nezisková mimovládna organizácia Transparency International Slovensko podá na Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR žalobu.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom organizácia na svojej facebookovej stránke.

 

 

PODÁVAME ŽALOBU NA MINISTERSTVO ZDRAVOTNÍCTVAPamätáte sa na lukratívne zmluvy na vyšetrenia CT a MR, ktoré od Vš...

Posted by Transparency International Slovensko on 4. september 2015

 

Problémom sú zmluvy na vyšetrenie CT a MR, ktoré od Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) získali aj firmy prepojené na blízku príbuznú Marcela Foraia, riaditeľa VšZP. "Poisťovňa tvrdí, že zmluvy prideľuje férovo, na základe analýzy. Keď sme ale chceli overiť, či pridelené zmluvy naozaj zodpovedajú výsledkom analýzy, poisťovňa ju odmietla sprístupniť. V odpovedi na infožiadosť nám iba popísala metodológiu, ale neposkytla údaje a prepočty, ktoré by umožnili overiť jej postup," konštatovala Transparency International Slovensko.


Proti rozhodnutiu VšZP sa nezisková organizácia odvolala na rezort zdravotníctva, ktorý v zastúpení štátu vykonáva akcionárske práva. "Ministerstvo Viliama Čisláka nás prekvapilo a naše odvolanie zamietlo s bizarným tvrdením, že žiadateľ má síce právo na informácie, ale nie na 'informácie podľa predstáv a očakávaní' žiadateľa," priblížila Transparency International Slovensko.


Ako ďalej konštatuje, VšZP zo zdravotného poistenia svojich poistencov za CT a MR vyšetrenia nemocniciam a firmám ročne zaplatí 80 miliónov eur. Postup ministerstva podľa mimovládnej organizácie iba prehlbuje podozrenia o výbere dodávateľov. "Ak by Ministerstvo zdravotníctva chcelo kryť kšefty, konalo by presne tak, ako teraz. Odmietalo by zverejniť materiály, ktoré môžu preukázať alebo vyvrátiť politické prepojenia," dodala mimovládka, ktorá je presvedčená, že na informácie o hospodárení štátnych firiem má právo každý. Osoby verejných funkciách nemajú mať podľa nej problém kedykoľvek a komukoľvek objasniť svoje rozhodnutia. O to viac ak ide o milióny v rezorte s akútnym nedostatkom financií.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies