Orbán nechce obnoviť trest smrti, chce o ňom len debatu

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 18:41 • 2 min
Orbán nechce obnoviť trest smrti, chce o ňom len debatu

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán neplánuje obnoviť vykonávanie trestu smrti v Maďarsku, o čom už vo štvrtok informoval predstaviteľov Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Novinárom to povedal šéf úradu vlády János Lazar. Orbán podľa neho nechce zaviesť popravy, ktoré Európska únia zakazuje, chce len o tejto možnosti hovoriť. "Chce len debatu, nie obnovenie trestu smrti," povedal Lazar. Dodal, že o tejto záležitosti hovoril predseda vlády so šéfom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom a predstaviteľmi Európskej ľudovej strany, pričom zdôraznil, že Maďarsko bude rešpektovať pravidlá a zákony EÚ.

 

Orbán v utorok povedal, že otázky okolo opätovného zavedenia popráv by mali "zostať v agende", keďže trestanie doživotným väznením ani uzákonenie zásady "trikrát a dosť" podľa neho nepostačujú na odradenie zločincov. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vzápätí tieto vyhlásenia kritizoval a varoval Orbána, že bude s nimi musieť "bojovať", pokiaľ by chcel znovu zaviesť trest smrti. Zdôraznil pritom, že Charta základných práv Európskej únie "zakazuje trest smrti".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies