Opozícia žiada rokovanie výboru pre verejnú správu o ŠÚ SR

NETKY.SK • 14 Marec 2015, 15:38 • 2 min
Opozícia žiada rokovanie výboru pre verejnú správu o ŠÚ SR

BRATISLAVA - Opoziční poslanci chcú, aby parlamentný výbor pre verejnú správu mimoriadne rokoval o zlyhaní na Štatistickom úrade pri realizácií 22-miliónového europrojektu na Elektronické systémy.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informoval člen výboru Jozef Bobík (KDH). Iniciatívu KDH podporujú všetci opoziční členovia výboru. Úradu hrozí, že bude musieť vrátiť štyri milióny eur. „Nechceme hneď zvolávať poslanecký prieskum na štatistickom úrade, ale budeme žiadať účasť predsedníčky Ľudmily Benkovičovej na mimoriadnom výbore, aby vysvetlila vzniknutý problém,“ povedal dnes pre agentúru SITA ďalší poslanec NR SR za KDH Jozef Mikuš. Predseda výboru Igor Choma (Smer-SD) musí zvolať rokovanie výboru do siedmich dní, ak o to požiada tretina jeho členov. Výbor má v súčasnosti 12 členov, na iniciovanie rokovania je potrebný súhlas štyroch z nich.


Štatistický úrad čelí vyšetrovaniu z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Polícia úrad vyšetruje pre zlyhania pri realizácií 22-miliónového europrojektu na Elektronické systémy, napríklad na webovú stránku, odznelo to tento týždeň v Rádiožurnále RTVS. Slovenský rozhlas poukázal na pochybenia pri verejnom obstarávaní, pre ktoré bude Štatistický úrad musieť vrátiť Európskej únií 4 milióny eur. Hovorca úradu Marián Jánošík sa pre Rádiožurnál vyjadril, že podľa jeho informácií ,,nikto zo Štatistického úradu SR nebol vypočutý Národnou kriminálnou agentúrou v súvislosti so spomínaným prípadom". Polícia na Štatistickom úrade zabezpečila množstvo listinných materiálov, ktoré vyhodnocuje. "Národná kriminálna agentúra pokračuje vo vyšetrovaní obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Môžeme potvrdiť, že vyšetrovateľ vypočul aj viaceré osoby zo Štatistického úradu," povedal pre Rádiožurnal hovorca prezídia Policajného zboru Michal Slivka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies