Opozícia: Vláda dokazuje svoju nekompetentnosť

NETKY.SK • 10 Október 2013, 13:06 • 2 min
Opozícia: Vláda dokazuje svoju nekompetentnosť

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica dokazuje svoju ekonomickú nekompetentnosť. Tvrdia to predstavitelia opozičných strán SDKÚ a KDH. Reagovali tým na plány ministerstva financií, ktoré avizuje znižovanie dane z príjmov pre právnické osoby o jeden percentuálny bod na 22 %.

slovakia

left justify in out

"Rok a pol v národnej rade hovoríme, že je zásadnou chybou zvyšovať firemné dane. Vláda nás nepočúvala a pred rokom urobila túto drastickú zmenu. Dnes si túto chybu priznáva, ale chce ju opraviť len kozmetickým znížením. Snáď aj preto, že sa blížia prezidentské voľby," vyhlásil vo štvrtok na tlačovom brífingu podpredseda SDKÚ Ivan Štefanec.

Rovnaký postoj vyjadril aj predseda KDH Ján Figeľ. "Vláda potvrdzuje, že nedávne rozhodnutie zvýšiť dane firmám o 4 percentuálne body bola chyba. Vláda Smeru rovnako potvrdzuje, že sa blížia prezidentské voľby," povedal vo štvrtok. Avizované zníženie dane pre firmy je pritom podľa opozičných politikov vítané, ale nedostatočné. 

Podpredseda SDKÚ Štefanec si myslí, že by ju mal Kažimír znížiť na pôvodných 19 %, pretože zvyšovanie daní prinieslo len rast nezamestnanosti a menej peňazí pre štát. "V štátnej kase je menej peňazí z firemných daní, ako pred piatimi rokmi z 19-percentnej dane. Dnes do štátneho rozpočtu viac platia zamestnanci, než firmy," tvrdí Štefanec. "Len 15 % firiem na budúci rok bude platiť preddavky, to znamená, že 85 % ich je v strate, alebo má také zisky, že ich nebude platiť. Aj to je dôkazom toho, ako zle sa na Slovensku podniká," skonštatoval. 

Štát však okrem znižovania daní z príjmov pre firmy chystá aj zavedenie takzvaných licencií, teda minimálneho poplatku, ktorý budú musieť po novom platiť aj tie s. r. o. či akciové spoločnosti, čo doteraz v daňových priznaniach vykazovali straty, alebo neplatili štátu žiadne alebo len symbolické dane. Licencie by mohli fungovať podobne ako minimálne povinné odvody živnostníkov. Podpredseda KDH Miloš Moravčík si preto myslí, že vláda kozmetickým znížením daní z príjmov len zakrýva zavedenie inej škodlivej dane. "Žiaľ, tá nová licenčná daň postihne najviac firmy, ktoré sú v kríze," skonštatoval Moravčík. 

O tom, že minister financií Peter Kažimír chystá pre firmy prekvapenie v podobe znížených daní informoval vo štvrtok denník Hospodárske noviny (HN). Podľa novín s tým počíta najnovší návrh štátneho rozpočtu. Zmenu potvrdil aj rezort financií. "Áno, môžem potvrdiť zníženie dane z príjmov právnických osôb o jeden percentuálny bod," povedal pre HN hovorca rezortu Radko Kuruc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies