Opozícia chcela zakázať eštebákov v Matici slovenskej, delegáti nesúhlasili

NETKY.SK • 19 Október 2013, 08:35 • 2 min
Opozícia chcela zakázať eštebákov v Matici slovenskej, delegáti nesúhlasili

MARTIN – Matičiari si v piatok v Martine volili nového predsedu. Po búrlivých diskusiách za zatvorenými dverami očakávajú výsledky až dnes.

slovakia

left justify in out

Kritici súčasného predsedu Matice slovenskej Mariána Tkáča chceli na valnom zhromaždení upraviť volebný poriadok tak, aby za predsedu Matice nemohli kandidovať bývalí vedomí spolupracovníci komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Delegáti valného zhromaždenia Matice však tento bod neschválili. Podľa Romana Michelka, jedného z troch kandidátov na predsedu a hlavného kritika Tkáča, väčšia delegátov odhlasovala, že môžu kandidovať aj eštebáci. Navyše podľa Michelka hlasovanie o tomto bode bolo verejné a delegáti sa mohli báť. Naopak, podľa Tkáča je úplne jedno, či by tento bod valné zhromaždenie schválilo, alebo nie. Napriek tomu, že opozícia mu vytrvalo vyčíta jeho eštebácku minulosť, Tkáč tvrdí, že je čistý a má na to aj lustračné osvedčenia. 

Právo voliť predsedu má vyše päťsto delegovaných matičiarov. Najbližšie štyri roky chce Matici slovenskej šéfovať choreograf a podpredseda Matice Igor Kovačovič, spisovateľ a člen výboru Matice Roman Michelko i ekonóm a súčasný predseda Matice Marián Tkáč. Okrem predsedu delegáti valného zhromaždenia volia aj členov výboru a predsedu a členov dozorného výboru. Voľby sú tajné, do funkcie predsedu Matice bude zvolený kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu odovzdaných platných hlasov prítomných delegátov. 

Pôvodne trojročné volebné obdobie predĺžili matičiari na štyri roky. Naposledy si v novembri 2010 zvolili za predsedu najstaršej národnej inštitúcie bývalého viceguvernéra Národnej banky Slovenska Mariána Tkáča. O predsednícke kreslo sa pred tromi rokmi uchádzal aj dovtedajší šéf Matice Jozef Markuš a tiež riaditeľ informačného ústredia Matice Ľubomír Kraľovanský. Zo 404 delegátov hlasovalo za Tkáča 213.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies