Opozícia chce odvolávať ministerku Zvolenskú, dôvodom je nákup CT prístroja

NETKY.SK • 3 November 2014, 16:33 • 2 min
Opozícia chce odvolávať ministerku Zvolenskú, dôvodom je nákup CT prístroja

BRATISLAVA - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) by mohla už po druhýkrát počas svojho funkčného obdobia čeliť odvolávaniu v parlamente.

slovakia

left justify in out

Najnovšie je dôvodom medializovaný nákup CT prístroja v piešťanskej Nemocnici Alexandra Wintera. Iniciátormi odvolávania sú opozičné strany SaS, NOVA a OĽaNO, ktoré začínajú zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze k návrhu na vyslovenie nedôvery. "Ako som sa rozprával s kolegami, už dvadsať podpisov je istých. Oslovíme zvyšných opozičných kolegov, ja si myslím, že pri takejto očividnej rozkrádačke, pri takomto svinstve, kde stroj je kúpený trikrát drahšie a ukradnutý milión eur, nebude s tým mať žiadny opozičný poslanec problém,“ skonštatoval predseda SaS Richard Sulík. 

 

Na zvolanie mimoriadnej schôdze je potrebných 30 podpisov. Opozičné strany sú si už teraz vedomé, že Zvolenskú sa im nepodarí zbaviť funkcie, odvolávanie v parlamente však berú ako dobrú príležitosť hovoriť o prípade v pléne a pred ľuďmi tak, aby si vedeli názor urobiť sami. 

 

Podľa medializovaných informácií kúpila piešťanská nemocnica CT prístroj za 1,6 mil. eur, čo je o 600 tisíc viac, ako vysúťažilo predchádzajúce vedenie. Víťazom tendra sa stala spoločnosť Medical Group SK, kde v minulosti pôsobil aj predseda parlamentu Pavol Paška. V správnej rade nemocnice sedia za rezort zdravotníctva štyria ľudia, medzi nimi napríklad spevák Michal Straka, známy pod menom Ego, v dozornej rade zase poslankyňa Renáta Zmajkovičová (Smer-SD), ako aj jej poslanecká asistentka Adriana Herdová. 

 

"Ak chcú kolegovia so Smeru kradnúť, tak nech kradnú na diaľniciach a tendroch. Ale kradnúť v zdravotníctve, považujem za perfídne,“ vyhlásil predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic. Ten informoval, že zároveň podajú na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie vo veci podozrenia so spáchania trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. 

 

Lipšic poukázal na to, že firma Medical Group za prvej vlády Roberta Fica zdesaťnásobila svoje obchody s nemocnicami, zo štyroch miliónov eur na viac ako 40 mil. eur. Zároveň podotýka, že vlastníkom firmy je spoločnosť, ktorá kedysi sídlila na Cypre, neskôr sa presídlila na Belize. "Cyprus pristúpil na dohodu o výmene údajov o tom, kto sú skutoční vlastníci firmy a Belize ešte nie. Aby sa zakryl skutočný vlastník Medical Group SK, bolo potrebné sa formálne presťahovať,“ uviedol Lipšic. 

 

Okamžité odvolanie ministerky žiada aj poslanec Zsolt Simon (Most-Híd), k tomuto kroku vyzval priamo premiéra Roberta Fica. Podľa Simona ide o ďalší jasný prípad straníckej korupcie a klientelizmu. "Takéto konanie ministerky ohrozuje celé zdravotníctvo a každého pacienta. Je to jasné pochybenie," skonštatoval Simon. Poslanec Viliam Novotný (SDKÚ-DS) chce zase na najbližšom rokovaní Výboru NR SR pre zdravotníctvo navrhnúť poslanecký prieskum v piešťanskej nemocnici. Ten dodáva, že nákup o 600 tisíc eur drahšieho CT prístroja je príkladom neuveriteľného plytvania s verejnými zdrojmi v zdravotníctve. 

 

Stolička sa pod ministerkou zdravotníctva triasla po prvýkrát v októbri minulého roka pre tender na licencie pre záchranárske vrtuľníky. Zvolenská nakoniec odvolávanie ustála a vo funkcii zotrvala, nedôveru jej vyslovilo len 50 zo 128 prítomných poslancov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies