Opozícia by mala tento týždeň požiadať o mimoriadnu schôdzu k eurofondom

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 10:32 • 2 min
Opozícia by mala tento týždeň požiadať o mimoriadnu schôdzu k eurofondom

BRATISLAVA - Opozícia chce hovoriť o čerpaní eurofondov na mimoriadnej schôdzi parlamentu. Iniciovať ju mieni Jozef Kollár (nezaradený). Návrh na zvolanie mimoriadneho zasadnutia by chcel podať v priebehu tohto týždňa. Podpisov už má dosť.

slovakia

left justify in out

"Máme viac ako 30 podpisov," potvrdil pre TASR Kollár s tým, že podporu má zatiaľ z klubov KDH a Mosta-Híd. Pokúša sa aj o hlasy klubu OĽaNO a nezaradených poslancov. "Hrozí nám tu obrovská ekonomická katastrofa. A toto sú témy, pri ktorých by mala opozícia postupovať spoločne," povedal Kollár, ktorý je rád, že našiel oporu u KDH a Mosta-Híd.

Situáciu v čerpaní eurofondov označil za katastrofálnu. Poukázal, že Slovensko zrejme nevyčerpá až dve miliardy eur z obdobia 2007-2013. "Čas na čerpanie uplynie tento rok. Už sa nestihnú urobiť žiadne výzvy a navyše, čo nebude skolaudované, kde nebude prestrihnutá páska, tam budeme musieť vrátiť peniaze, ktoré sa minuli," upozornil Kollár.

 

Pripomenul, že o problémoch chcel hovoriť aj na aktuálnej schôdzi. Vládny Smer-SD však odmietol zaradiť do programu Správu o čerpaní eurofondov, ktorú žiadal Kollár. Poslanec zároveň pred pár týždňami žiadal zriadenie krízového monitorovacieho výboru pre eurofondy. Ani ten však nevznikol. "Vyčerpal som všetky dostupné možnosti. Už zostáva len jedna, mimoriadna schôdza parlamentu," vysvetlil Kollár s tým, že nemieni z témy vytĺkať politický kapitál. Hovoriť však podľa Kollára o nej treba.

 

Podpredseda vlády Ľubomír Vážny (Smer-SD) minulý týždeň informoval poslancov na rokovaní európskeho parlamentného výboru, že Slovensko pravdepodobne príde o 273 miliónov eur z eurofondov. To je podľa neho suma, ktorú štát nevyčerpá z európskych peňazí vyčlenených na uplynulých sedem rokov. Pripustil, že strata ďalších okolo 300 miliónov eur hrozí na korekciách najmä pre chyby vo verejnom obstarávaní.

 

Vážny informoval aj o opatreniach, ktoré vláda prijala na zlepšenie čerpania eurofondov od roku 2012. Vďaka nim sa jej podľa neho podarilo už v polovici roku 2013 zazmluvniť všetky prostriedky a dnes je kontrahovanie na úrovni 107 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies