Opäť sa niečo zatajilo? Lekári zasahujúci po výbuchu v Rusku o radiácii nevedeli

NETKY.SK • 23 August 2019, 11:24 • 2 min
Opäť sa niečo zatajilo? Lekári zasahujúci po výbuchu v Rusku o radiácii nevedeli

MOSKVA - Ruskí lekári, ktorí začiatkom augusta ošetrovali obete ožiarenia po výbuchu na ruskom raketovom testovacom stredisku Ňonoksa, nemali ochranné odevy a obávajú sa, že mohli byť vystavení radiácii.

slovakia

left justify in out

Ruská pobočka televízie BBC zverejnila výpovede dvoch nemenovaných lekárov z Archangeľska popisujúcich evakuáciu obetí nehody. Do kontaktu s obeťami podľa nich prišlo najmenej 90 ľudí. Armáda ich však pred akýmkoľvek rizikom kontaminácie nevarovala.

 

img

 

Lekári pracovali v civilnej regionálnej nemocnici v Archangeľsku, kde ošetrovali troch zranených, zatiaľ čo ďalšie tri obete boli prevezené do ďalšej archangeľskej nemocnice, ktorá je vybavená pre prípad ožiarenia. Zdravotníci sa rozhodli vypovedať, pretože sa obávali o svoje zdravie a nechceli, aby sa podobné "porušenia (bezpečnosti)" opakovali. "Nechceme, aby nám nabudúce priviedli nie troch, ale, nedajbože, desať ľudí, a znova pred nami zatajili informácie," povedal jeden zo svedkov.

 

Podľa výpovede lekárov bolo jasné, že traja zranení, ktorých priviezli do ich regionálnej nemocnice, boli veľmi chorí. Lekári ich najskôr vyšetrili na oddelení pohotovosti a potom ich previezli na operačný sálu. Nemocničná pohotovosť však prijímala pacientov ešte asi ďalšiu hodinu, až pokým si lekári neuvedomili, že trojica "dostala veľmi vysokú dávku žiarenia". V nemocnici sa podľa BBC riešia komplikácie v tehotenstve a iné ťažké prípady.

 

Personál nemocnice obete ošetroval napriek tomu, že vedel o dávke žiarenia. V súvislosti s vlastnou ochranou museli improvizovať - použili napríklad masky na tvár z vybavenia posádky záchranárskych vrtuľníkov. Troch zranených na druhý deň previezli na špecializovanú moskovskú kliniku. Ich zdravotný stav je aktuálne neznámy.

 

img

 

Druhý lekár povedal, že pracovníci nemocnice majú obavy, pretože vedia, že počas mimoriadnej situácie im boli zamlčané informácie o radiácii.

 

Dva týždne po výbuchu ruské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že žiadny z lekárov v nemocniciach v Archangeľsku nebezpečnú dávku žiarenia nedostal. Svoje tvrdenie založilo na základe posudkov po vyšetrení 91 zamestnancov nemocníc.

 

Ruská Štátna spoločnosť pre atómovú energiu (Rosatom) 10. augusta oznámila, že pri explózii, ku ktorej došlo dva dni predtým v areáli lodenice vojenského námorníctva Ňonoksa na severovýchode Archangeľskej oblasti, zomrelo päť jej pracovníkov a zranenia utrpeli tri ďalšie osoby. Rosatom neskôr spresnil, že k výbuchu došlo počas testovania novej rakety.

 

Ruské ministerstvo obrany najskôr ubezpečovalo, že pri výbuchu nedošlo k úniku rádioaktivity. Ruská Federálna služba pre hydrometeorológiu a monitorovanie životného prostredia (Rosgidromet) napokon oznámila, že v neďalekom Severodvinsku zaregistrovali 8. augusta krátko po výbuchu až 16-násobne vyššiu úroveň radiácie, než je bežné. Táto úroveň sa vrátila do normálu po dva a pol hodine.

Experti sa domnievajú, že v skutočnosti šlo o neúspešný test rakety na jadrový pohon - konkrétne o strelu 9M730 Burevestnik, v kódovaní Severoatlantickej aliancie známu ako SSC-X-9 Skyfall.

 

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo vlani v júli nové videá svojich špičkových zbraní, ktorých existenciu odhalil v marci toho roka prezident Vladimir Putin. Medzi nimi bol aj Burevestnik.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona