Opakované 2. kolo prezidentských volieb v Rakúsku sa neuskutoční

NETKY.SK • 12 September 2016, 17:47 • 2 min
Opakované 2. kolo prezidentských volieb v Rakúsku sa neuskutoční

VIEDEŇ - Opakované druhé kolo volieb rakúskeho prezidenta, ktoré sa malo konať 2. októbra, sa odkladá. Informoval o tom dnes vo Viedni rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka. Spresnil tiež, že nový termín volieb zatiaľ stanovený nebol - do úvahy prichádza buď 27. november, alebo 4. december, uviedla agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Dôvodom odkladu opakovaného druhého kola volieb je technický problém s nekvalitnými hlasovacími obálkami, ktoré sa odlepujú. Sobotka nariadil prešetriť celú situáciu.


V druhom kole opakovaných volieb budú proti sebe stáť bývalý predseda Zelených Alexander Van der Bellen a člen pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbert Hofer.


Druhé kolo volieb sa opakuje po tom, ako rakúsky ústavný súd začiatkom júla oznámil, že vyhovel žalobe FPÖ proti výsledkom druhého kola prezidentských volieb z 22. mája, v ktorom Hofer v súboji s Van der Bellenom tesne prehral.

 

Potvrdili sa totiž tvrdenia FPÖ, že došlo k porušeniu predpisov pri sčítavaní hlasov odovzdaných poštou, a to nielen v ojedinelých prípadoch.

Opakované prezidentské voľby sa uskutočnia 4. decembra 2016
 

Opakované druhé kolo rakúskych prezidentských volieb, ktorého pôvodný termín - 2. októbra - museli kvôli problémom s nekvalitnými hlasovacími obálkami odložiť, sa uskutoční 4. decembra 2016.

 

Vyplýva to zo záverov dnešnej schôdzky rakúskeho ministra vnútra Wolfganga Sobotku a lídrov všetkých parlamentných frakcií vo Viedni. Informovali o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF, ako aj tlačová agentúra APA.

 

Šéf viedenského rezortu vnútra pôvodne odklad volieb vylučoval a podporoval skorší termín ich konania. Teraz však vyjadril spokojnosť s faktom, že sa návrh jeho ministerstva stretol so širokou podporou zo strany poslaneckých frakcií.

 

Skorší termín volieb by vzhľadom na nutnosť prijatia ústavného zákona nebol realizovateľný z legislatívno-technických dôvodov.

 

O opakovaní druhého kola prezidentských volieb z 11. mája, v ktorom podľa oficiálnych výsledkov tesne zvíťazil Alexander Van der Bellen nad Norbertom Hoferom, rozhodol rakúsky ústavný súd na základe podnetu Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies