Olympijské hry v Soči nemôžu zakryť porušovanie práv gejov

NETKY.SK • 6 Február 2014, 17:22 • 2 min
Olympijské hry v Soči nemôžu zakryť porušovanie práv gejov

ŠTRASBURG - Člen Parlamentného zhromaždenia Rady Európy vo svojom stanovisku uvádza, že v Rusku sa objavuje množstvo prípadov ľudí stíhaných v súvislosti s nedávno schválenou legislatívou o "homosexuálnej propagande".

slovakia

left justify in out

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PACE) vo štvrtok opäť upozornilo na nedodržiavanie práv sexuálnych menšín v Rusku. Jeho členovia tak urobili v čase, keď sa ruské Soči pripravuje na slávnostné otvorenie zimných olympijských hier. Táto udalosť by podľa PACE "nemala odpútavať pozornosť od porušovania práv LGBT". "Zajtra, keď sa za hudby a svetiel otvoria zimné olympijské hry v Soči, by sme nemali zabúdať, že ľudia LGBT v celej krajine čelia narastajúcemu porušovaniu ich práv," uviedol poľský člen PACE Robert Biedro, ktorý sa zaoberá touto agendou.

Biedro vo svojom stanovisku píše, že v Rusku sa objavuje množstvo prípadov ľudí stíhaných v súvislosti s nedávno schválenou legislatívou o "homosexuálnej propagande". Verbálne a fyzické násilie proti LGBT ľuďom, v niektorých prípadoch vedúcich aj k smrti, je takisto na vzostupe," uvádza. "Olympijské hry, pôvodne myslené ako radostná oslava športu a pripomenutie hodnôt mieru a solidarity, budú zatemnené týmto znepokojujúcim vývojom," dopĺňa člen PACE. 

Pre zákon na "ochranu mládeže pred homosexuálnou propagandou" v Rusku vyzvali mnohí športovci, umelci a politici na bojkot športových podujatí v Soči. Po schválení zákona sa počet útokov na homosexuálov v Rusku zvýšil. Viac ako 200 významných spisovateľov z 30 krajín sveta odsúdilo v otvorenom liste, ktorí vo štvrtok zverejnil britský denník The Guardian, ruské antihomosexuálne zákony.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies