OĽaNO chce pri sexuálnom zneužívaní zrušiť premlčaciu lehotu

NETKY.SK • 14 September 2015, 11:19 • 2 min
OĽaNO chce pri sexuálnom zneužívaní zrušiť premlčaciu lehotu

BRATISLAVA - Premlčanie trestného stíhania a výkonu trestu za trestný čin sexuálneho zneužívania by sa malo zrušiť, a to aj v prípade mladistvých páchateľov.

slovakia

left justify in out

Počíta s tým návrh novely Trestného zákona od poslancov OĽaNO Janky Šípošovej, Eriky Jurinovej, Miroslava Kadúca a Evy Horváthovej, ktorí predložili na septembrovú schôdzu Národnej rady (NR) SR. Premlčacia doba pri sexuálnom zneužívaní je v súčasnosti až do 20 rokov.

 

Novela má zároveň predĺžiť premlčanie trestného stíhania pri trestnom čine znásilnenia a trestnom čine sexuálneho násilia až do doby troch rokov po tom, ako osoba, na ktorej boli takéto trestné činy spáchané, dovŕši 18. rok svojho veku. Obyčajní chcú svojou právnou úpravou poskytnúť zadosťučinenie za utrpenie, poníženie, zásah do osobnostných práv a za negatívne dôsledky týchto trestných činov, ktoré často nenapraviteľne poznačujú celý život obete. Ich cieľom je tiež zníženie rizika recidívy závažných trestných činov voči detským obetiam.

 

Poslanci pripomínajú, že viaceré členské štáty EÚ prijali vo vzťahu k obetiam sexuálneho zneužívania oveľa priaznivejšiu právnu úpravu, aká v súčasnosti platí na Slovensku. "Vo Veľkej Británii sa v súčasnosti sexuálne zneužívanie detí vôbec nepremlčiava. V Nemecku sa sexuálne zneužívanie môže premlčať až po 30 rokoch od dosiahnutia 21 rokov veku obete. V Českej republike sa do premlčacej doby nezapočítava doba, po ktorú obeť trestného činu obchodovania s ľuďmi alebo akéhokoľvek trestného činu proti ľudskej dôstojnosti v sexuálnej oblasti bola mladšia ako 18 rokov," argumentujú Obyčajní v dôvodovej správe.

 

Zároveň zdôrazňujú, že obete sexuálneho zneužívania sa často odhodlajú k nahláseniu tohto závažného trestného činu až po uplynutí premlčacej doby, čo poskytuje priestor na to, aby jeho páchatelia zostali nepotrestaní. "Veľa obetí tejto trestnej činnosti trpiacich ďalekosiahlymi následkami tak zostáva bez akéhokoľvek zadosťučinenia. Páchateľom v tomto prípade nič nebráni v ďalšom dopúšťaní sa podobných trestných činov voči deťom, ktoré majú na obete rozsiahly a dlhodobý, často celoživotný negatívny dopad," tvrdia Šípošová, Jurinová, Kadúc a Horváthová.

 

Poslanci OĽaNO predložili podobný návrh aj na júnovej schôdzi, neskôr ho však stiahli. Šípošová pre TASR uviedla, že bol politicky nepriechodný, preto teraz jeho rozsah zúžili tak, aby kládli čo najväčší dôraz na prevenciu, nie trestanie.

Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) vtedy ešte na margo širšieho návrhu povedal, že myšlienka je to zaujímavá, vyžaduje si však viac odborné ako politické posúdenie. "Zároveň by sme mohli poprosiť odborníkov na trestné právo v tejto oblasti o názor, či takéto čiastkové, trochu nesystémové, hoci zaujímavé zmeny nebudú narúšať princípy, na ktorých je postavený Trestný zákon," odkázal Madej.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies